Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Förhandlingarna gäller det avtal som kallas frontfaget, och som vanligtvis ligger till grund för övriga norska löneavtal. 

Sent i fredags kväll nådde arbetsgivarorganisationen Norsk industri och facket Fellesforbundet enighet om årets löneuppgörelse och hot om strejk avblåstes. 

– Det har varit en krävande uppgörelse, mycket på grund av den situation som Norge och resten av världen befinner sig i, sa Stein Lier-Hansen vd för Norsk industri, i ett uttalande efter uppgörelsen. 

Under pågående förhandlingar höjdes den förväntade norska inflationen i år från 1,2 till 1,4 procent vilket gjorde att parterna inte kunde komma överens innan tidsfristen gick ut. 

Utöver löneökningen på 1,7 procent ger det nya avtalet ett generellt lönetillägg på 50 öre i timmen och en bestämmelse om att de lägsta lönerna ska höjas. 

Även om parterna är överens så ska fackförbunden, som de alltid gör i Norge, låta sina medlemmar rösta om det nya avtalet.

– Det är ett avtal som Fellesforbundet skickar till sina medlemmar med en rekommendation att rösta ja, säger Fellesforbundets ordförande Jørn Eggum och kallar avtalet balanserat.

Omröstningen måste ske före 24 september.