Under årets första fem månader inträffade tio arbetsplatsolyckor som kostade människor livet i Sverige. Som Arbetet tidigare rapporterat är detta färre än vanligt.

Utvecklingen ser dystrare ut under sommaren. Nio personer miste livet i olyckor mellan början av juni och mitten av augusti.

Tre av de dödsolyckor som skett i sommar har varit klämolyckor. En av dem inträffade utanför Lund den 24 juni i samband med bergkross.

Den förolyckade mannen, som var i 60-årsåldern, klämdes mellan en grävmaskin och en dieselcistern.

– Förundersökningen pågår fortfarande och vi avvaktar Arbetsmiljöverkets utredning, vi har hållit vissa förhör och gjort teknisk undersökning, säger åklagare Lars Magnusson som leder förundersökningen om eventuellt arbetsmiljöbrott.

Den fjärde juni skedde en klämolycka på en industri i Nyköping, en man i 40-årsåldern klämdes i en maskin så illa att han omkom av skadorna.

Den 15 juli klämdes en man i 35-årsåldern på en betongfabrik i Nykvarn utanför Södertälje. Enligt Länstidningen Södertälje skedde olyckan när ett betongelement skulle förflyttas, mannen avled av skadorna.

– Det var en person som fick ett betongblock över sig, sa Per Fahlstrand på polisens regionledningscentral till Länstidningen Södertälje i samband med händelsen.

Förra veckan rapporterade Arbetet om att en man i 50-årsåldern avlidit efter ett ha fallit runt fem meter på ett sågverk i Arvika kommun.

Tidigare i sommar har ytterligare två män mist livet efter fallolyckor.

Den 30 juni föll en ställningsarbetare i 30-årsåldern i Umeå. Enligt Västerbottens-Kuriren jobbade han med att montera ned en byggställning då han föll åtta meter mot marken.

Den 18 juni föll en lastbilschaufför i 75-årsåldern från flaket, enligt Arbetsmiljöverket. Olyckan inträffade i Gävleborg.

Två gastekniker, i 40- respektive 60-årsåldern, förlorade livet i samband med underhållsarbete på en vätgastank på företaget Sandvik i Gimo i Uppland den 14 juli.

De hittades inne i tanken efter att anhöriga larmat om att de saknades, uppger Uppsala Nya Tidning. Enligt Arbetsmiljöverket avled de av kvävning.

I början av augusti avled en man i en olycka på en bangård i Sundsvall, vilket Arbetet tidigare rapporterat. Mannen hamnade under en vagn då man jobbade med att koppla ihop tåg. 

– Vi är inte klara med utredningen, dessutom tittar haverikommissionen på olyckan så jag kommer invänta deras utredning också, säger åklagare Stig Andersson som leder utredningen om eventuellt arbetsmiljöbrott.

Lista: Dödsolyckor på jobbet 2020