– Det var kul att göra ett så häftigt landmärke, säger byggnadsarbetare Dennis Henningsson 15 år efter att Malmös stolthet invigdes. 

När World Trade Center-attackerna i New York ägde rum i september 2001 hade första spadtaget till Turning Torso tagits ett halvår tidigare.

– 11 september var ingenting vi tänkte på, säger han som gjorde sina första gjutningar i det spektakulära bygget först året därpå. 

190,4 meter hög är bostadsskrapan fortfarande Nordens högsta byggnad, även om Karlatornet i Göteborg är på väg att ta över titeln om några år. 

Dennis Henningsson kallar arkitekten Santiago Calatravas Turning Torso-konstruktion grotesk. Den gjutna bottenplattan är åtta meter hög. Innerväggarna som löper uppåt i mitten av huset är 2,6 meter tjocka längst ner och 40 centimeter längst upp.

Under de 54 våningarna vrider sig huset ett kvarts varv innan det når toppen. Både drag och tryck bildas i konstruktionen genom vridningen.

Armeringsjärnen vägde många ton (annars brukar det handla om kilon).

Dennis Henningsson minns hur fyra man höll på i fyra dagar för att få tio av de största armeringsjärnen på plats. Arbetet var tungt, svårt och intensivt. Och så blåste det väldigt kallt.

– Men det var roligt också. Vi hade en enorm kamratskap i skiftet. Det blev som militärtjänstgöring. Vi är fortfarande vänner, en hel del av oss. 

De var 22 personer i två skift som jobbade tolv timmar om dagen i sju dagar, och sedan var lediga sju.

– Jag är ganska stolt över att jag har varit med och byggt det, säger Dennis Henningsson som nu jobbar som ombudsman på fackförbundet Byggnads. 

100 år av svenska jobb

Följ med Arbetet genom hundra år av svenskt arbetsliv. Genom fotografier från de olika årtiondena berättar vi historien om ett Sverige i utveckling: från barnarbete till högteknologi, från klasskamp till klimatkamp, eller för att ta det kanske mest aktuella exemplet – från spanska sjukan till covid-19.

Se fler bilder i Arbetets serie på 100 år av svenska jobb som publiceras under ett par veckor.