Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

”På vår avdelning dog alla ensamma”

Utlämnade och oskyddade. Nu berättar personal på äldreboendet Berga i Solna om sin arbetssituation när smittspridningen var som värst. De fick jobba utan skyddsutrustning medan sjuksköterskorna bara skickade upp medicin via hissen.

– Jag kände mig som kanonmat, säger en undersköterska.

KA har pratat med två anställda på Berga, som vill vara anonyma av rädsla för repressalier från arbetsgivaren. De berättar om en arbetsplats som redan innan coronakrisen hade ett dåligt arbetsklimat där personalen gett upp om att försöka få igenom förbättringar.

– Det är ett allmänt håll käften-läge, säger undersköterskan, som vi kallar Kristina.

Hon minns den dag i mars då hon möttes av en bår i dörren och en läkare i full skyddsutrustning.

– Det var en boende som hade dött i covid-19. Vi hade inte fått någon information innan arbetspasset om att det fanns smitta på jobbet.

Kristina beskriver att hon blev alldeles skakis.

– Jag frågade en sjuksköterska: ”vad gör vi nu”? Men hon svarade bara att det är som vanligt, det är bara att tvätta händerna.

Boendet som ägs av företaget Ansvar och Omsorg AB, utreds just nu av åklagare för arbetsmiljöbrott. Bakgrunden är att en stor del av de boende har avlidit i covid-19 och flera i personalen uppges ha blivit smittade.

I slutet av april anmälde skyddsombudet arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket och beskrev situationen på äldreboendet som ”extremt svår”. Anställda har berättat att de tvingades gå mellan avdelningar med friska och sjuka utan tillräcklig skyddsutrustning.

Kommunal har också larmat om att en chef ska ha försökt få anställda att jobba trots att de var sjuka. Företagets vd tillbakavisar uppgifterna. Men undersköterskorna som KA har pratat med bekräftar bristerna.

– Vi hade ingen skyddsutrustning i början och vi jobbade mellan sjuka och friska. Fast man visste att det fanns boende med covid-19, till och med en del som dött redan, säger en annan undersköterska som vi kallar Anders.

Läs också: Personalen skulle jobba trots sjukdom

Kollegan Kristina säger att personalen fick tjata sig till munskydd.

– Jag har varit jätterädd när jag gått till jobbet. Jag fick ångest och svårt att andas.

I slutet av mars, när smittspridningen var som värst, var det bara vårdbiträden och undersköterskor som gick ut på avdelningarna, enligt de anställda. Sjuksköterskorna skickade bara upp medicin i korg i hissen och de medicinska rapporterna togs på telefon. Inte heller när en boende visade tecken på feber kom sjuksköterskan dit.

– Jag ringde och berättad att personen var dålig. Sjuksköterskan skickade upp en termometer i hissen och sedan fick jag alvedon som jag skulle ge, berättar Anders.

Den boende dog senare. Anders tror att det var i covid-19.

– Det kändes inte bra. Vi är ju där för att ta hand om de gamla, säger Anders.

Det han är mest upprörd över är att de boende som insjuknade i covid-19 fick dö ensamma. Sjuksköterskan brukar göra en bedömning om extra personal till vak. Men någon sådan kallades inte in och personalen hann inte sitta vid de döende. En del var också rädda för att gå in till de sjuka på grund av bristen på skyddsutrustning.

– På vår avdelning dog alla ensamma och de fick inte tillräckligt med palliativ vård, säger Anders, som själv mådde väldigt dåligt när smittan var som värst på arbetsplatsen.

 – Jag var rädd för att bli sjuk och komma hem och smitta mina barn.

Företagets vd säger att läkarorganisationen uppgett att rutiner kring palliativ vård fungerat som det ska på Berga. Här kan du läsa mer om hur företaget bemöter kritiken från personalen.

När KA pratar med undersköterskorna i början av juni har läget förbättrats på Berga. De har fått skyddsutrustning, attityderna från cheferna har förbättrats och extrapersonal tas in till covidsjuka, som isoleras. 

– Men det är två månader för sent, säger Kristina.

Arbetsmiljöverket bedömde den 16 juni att arbetsgivaren åtgärdat de brister som skyddsombudet ställt krav på. Men förundersökningen om arbetsmiljöbrott fortsätter och företagets uppdragsgivare Solna stad har startat en egen utredning om vad som hänt på äldreboendet.

Mer om Coronaviruset