Det var i oktober 2015 som ett flera hundra kilo tungt stenblock slungades i väg efter att en sprängladdning detonerat vid en grustäkt utanför Kristianstad.

En anställd träffades av stenblocket då han satt i sin grävmaskinshytt och jobbade. Den unge mannen avled av sina skador.

Dagen innan hade företaget Emmaboda Granit sprängt i stenbrottet och grävmaskinisten som var anställd av företaget Bröderna Björklunds Grus hade i uppgift att forsla bort stenarna.

Nu åtalas Emmaboda Granits dåvarande vd, produktionschef och platschef för grovt arbetsmiljöbrott. Även Bröderna Björklunds Grus styrelseordförande åtalas för samma brott.

Åklagaren menar att de inte levt upp till kraven i arbetsmiljölagen och att de genom oaktsamhet orsakat grävmaskinistens död.

– Jag anser att de inte gjort vad som krävs för att förebygga olyckor. Det har brustit i det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Christer Forssman, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, till Kristianstadsbladet.

– Den grävmaskin som användes borde ha varit utrustad på ett sådant sätt att den klarar en miljö där det finns explosiva varor. Det fanns betydligt bättre skyddsutrustning som skulle ha klarat den här situationen. Båda bolagen har ett ansvar, säger han vidare till tidningen.

Utredningen är omfattande och på 3 000 sidor.

Advokat Theodor Nordenadler som företräder platschefen som åtalats säger till Arbetet att hans klient förnekar brott.

– Det var en ren olycka och min klient har inte handlat vårdslöst.

Christina Cederskär, som företräder den åtalade styrelseordföranden i Bröderna Björklunds Grus, vill inte kommentera åtalet.

Eftersom handlingarna nyligen lämnats in till Kristianstads tingsrätt vet hon heller inte när rättegång kan hållas.

– Får jag gissa tror jag sen höst eller till våren, säger hon.

Åklagaren yrkar att tingsrätten dömer Emmaboda Granit att betala en företagsbot om 3 miljoner kronor.

Bolagets försvarare Filip Rydin beklagar att utredningen tagit så lång tid.

– Det är bolagets absoluta uppfattning att olyckan inte orsakats av oaktsamhet utan enbart på grund av väldigt olycka omständigheter som tyvärr kan inträffa i en verksamhet som innefattar sprängningsarbeten, säger han.