– Tankarna går till de tusentals ungdomar som nu inte kommer få sina sommarjobb.

Så kommenterade Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland, regeringens besked om att nöjesparkerna förblir stängda hela sommaren.

Denna sommar är det betydligt svårare att hitta sommarjobb än tidigare år.

Och mindre kvalificerade jobb, som de på nöjesparker, drabbar främst yngre som inte har någon arbetslivserfarenhet att luta sig mot, konstaterar Johan Eklöf, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Från januari till maj 2019 registrerades 103 000 lediga sommarjobb på Arbetsförmedlingens Platsbank, varav 27 000 annonser kom ut under april och maj.

I år registrerades 81 000 lediga sommarjobb under årets första fem månader, varav 14 000 under april och maj. Sett till vårmånaderna var det alltså en halvering jämfört med i fjol.

Johan Eklöf tror inte att alla jobb som utannonserades i början av året finns kvar nu när sommaren är här.

– Jag är övertygad om att alla de inte har blivit tillsatta men jag kan inte svara på hur stor andel, det har vi ingen statistik på.

Det som håller uppe statistiken är en stor andel jobb inom vård- och omsorg.

Men även om det är brist på arbetskraft inom dessa sektorer är det också svårare att få ett sommarjobb eftersom det under coronapandemin är högre krav på utbildad personal.

Inom vilken bransch har de flesta sommarjobb försvunnit?
– Såsom Arbetsförmedlingen har uttalat sig kring varsel så är det framförallt turistnäringen och hotell- och restaurang som drabbats kraftigast. Ser man till sommarjobben är det mer blandat. Det är svårare att peka ut en specifik bransch, säger Johan Eklöf.