
"Jag hoppas att vi ska få tillbaka jobben när krisen är över och flygen börjar gå igen", säger Mengistu Muche Birhanu.
Dramatisk ökning av arbetslösa – Mengistu är en av dem
Coronapandemin har lett till att tusentals personer blivit arbetslösa. En av dem som drabbats är flygplansstädaren Mengistu Muche Birhanu. ”Jag har aldrig stått utan jobb innan, det känns tungt”, säger han.
Coronakrisen har lett till historiskt många blivit varslade från sina jobb, varseltakten är enligt Arbetsförmedlingen högre än under finanskrisen 2008. Över 200 000 nya arbetslösa har skrivit in sig på Arbetsförmedlingen sedan mars, det är nästan dubbelt så många som samma period förra året.
Och enligt en ny prognos från myndigheten kommer arbetslösheten fortsätta att öka dramatiskt.
Arbetslösheten väntas stiga fram till början av 2021 och nå en topp på 11,4 procent för att sedan långsamt vända nedåt, men bedömningarna är osäkra på grund av coronakrisen. Även långtidsarbetslösheten väntas öka till historiskt höga nivåer till följd pandemin.
”Aldrig stått utan jobb innan”
Fastighets yrkesgrupper är inte de som drabbats mest av uppsägningar, men pandemin har slagit hårt mot vissa av förbundets yrkesgrupper. När flygtrafiken minskade på grund av krisen stod flygplansstädare plötsligt utan jobb. Samtliga Sodexos städare på Arlanda och Landvetter har sagts upp, totalt rör det sig om drygt 130 städare.
En av dem som förlorat jobbet är Mengistu Muche Birhanu som arbetat som städare på Arlanda i fyra år. När Fastighetsfolket träffar honom i centrala Stockholm har han ägnat dagen åt en kurs för att utbilda sig till bartender.

Mengistu Muche Birhanu
Kursen var bokad och betalad för länge sedan, innan coronakrisen slog till och skapade en våg av varsel även inom restaurangbranschen. Han berättar att han aldrig varit arbetslös sedan han kom till Sverige från Etiopien för drygt tio år sedan.
– Sedan jag kom till Sverige har jag aldrig stått utan jobb, det känns tungt. Men jag hoppas att vi ska få tillbaka jobben när krisen är över och flygen börjar gå igen, säger Mengistu Muche Birhanu.
Tungt att förlora ett fast heltidsjobb
I Etiopien studerade Mengistu till journalist och arbetade med radio. Men diktaturen i landet gjorde journalistyrket farligt, även om han inte var utsatt för repressalier själv.
Sedan flytten till Sverige har han istället arbetat som städare på en rad olika städföretag. Förutom att städa flygplan har han städat trappor, kontor, skolor, dagis och klädbutiker för företag som ISS, MIAB, Inspira och Coor.
Men jobbet på Sodexo var ett av få fasta jobb han haft, och dessutom på heltid. Därför känns det extra svårt att ha förlorat jobbet som flygplansstädare.
– I framtiden kanske jag ska försöka ha flera olika jobb samtidigt, så att det inte blir så tufft ekonomiskt vid en uppsägning. Nu söker jag alla möjliga jobb, säger han.
När coronpandemin slog till mot Sverige omplacerades Mengistu först från Arlanda till andra arbetsuppgifter inom Sodexo. Han fick först jobba på Bromma sjukhus som vaktmästare. Därefter fick han arbeta en tid för Sodexo på Astra Zeneca, med en värmekamera mätte han personalens temperatur innan de gick in på jobbet. Men sedan var arbetslösheten ett faktum.
Rätt att återanställas
Silvio Siles är Fastighets klubbordförande på Sodexo. Han säger att klubben drivit kravet på omplacering hårt i förhandlingarna om uppsägningarna. Om det uppstår nya städtjänster på andra av Sodexos städobjekt kommer de som sagts upp att erbjudas dem enligt turordningslistan.

Silvio Siles, ordförande för fackklubben på Sodexo.
Dessutom har klubben förhandlat fram att rätten till återanställning förlängs från det lagstadgade 9 månaderna till 12 månader.
– Det är bra både för dem som sagts upp och för företaget. Det här är kompetenta städare med lång erfarenhet. De kommer att behövas i verksamheten när flygtrafiken kommer igång igen, säger Silvio Siles.
”Viktigt att känna hopp”
Mengistu Muche Birhanu gick med i Fastighets nästan direkt när han kom till Sverige. En kollega tipsade honom om att det var bra att vara med, i både facket och a-kassan.
– Det är en trygghet. Jag vet att jag kommer att få hjälp av facket när jag har problem, och nu får jag a-kassa medan jag är arbetslös, säger han.

Men ändå hänger oron för framtiden kvar. Kanske måste han byta till en billigare och mindre lägenhet, om inte någon ny jobbmöjlighet dyker upp snart. Och att inte kunna åka till Etiopien för att hälsa på sin familj under coronapandemin har varit svårt.
– Jag längtar efter att träffa familjen. Men jag brukar tänka på att pandemin kommer att gå över. Jag tänker att det är viktigt att känna hopp, säger han.