I månader har de stått i frontlinjen för coronaviruset. De har jobbat dubbla skift, nätter och helger.

Nu, när orken tryter, uppstår nästa problem för arbetsgivarna. Hur ska sjukvårdspersonal kunna vara lediga i sommar utan att dra ned för mycket på verksamheten?

I Quebec, Kanada, har medlemmar inom vårdfacket FIQ, som representerar 77 000 anställda, protesterat sedan i mitten av maj för rätten till ledighet i sommar, skriver bland annat CTV News.

Ett politiskt beslut drog tillbaka all ledighet under våren för regionens sjukvårdsanställda. Nu har arbetsgivarna rätt att göra likadant med sommarsemestern. Facket oroar sig för en andra våg av coronaviruset till hösten och menar att alla anställda måste ha möjlighet att vila upp sig.

Quebecs hälsominister Danielle McCann har dock sagt att arbetsgivare bör gå med på att ge alla rätt till två veckors semester i sträck och förhandlingar pågår nu mellan fack och arbetsgivare.

På sjukhuset Northwestern Memorial i Chicago, USA, är det inte bara årets semester som riskerar att utgå.

Förra veckan fick all personal på sjukhuset veta att deras lönehöjningar ställs in i år på grund av skenande kostnader under pandemin. De går också miste om extra inbetalningar till tjänstepensionen.

”Det är chockerande att vi behandlas så här”, säger en anställd, som vill vara anonym, till den lokala tv-kanalen CBS 2.

Många sjukhus i Chicago, men även i delstaten Illinois liksom i övriga landet, har tvingats till rejäla nedskärningar på grund av höga kostnader under våren.

I Spanien, ett av de värst drabbade länderna av covid-19, har olika regioner tagit olika beslut gällande semester för sjukvårdspersonal.

I Madrid måste till exempel all semester tas ut innan september eftersom man förväntar sig en andra våg av viruset till hösten.