Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Har du rätt till extra pengar?

Anställda på företag med kollektivavtal har rätt till extra ersättning vid uppsägning, sjukdom, arbetsskada och föräldraledighet.

Men många missar att söka de här ersättningarna.

Läs också: Elektriker lön: Vad tjänar en elektriker 2024 – och har du rätt lön?

Under förra året betalade AFA Försäkring ut drygt 90 miljoner kronor för anställda och tidigare anställda under Elektrikerförbundets avtal. Men mörkertalet tros vara stort. 

– Många missar att få den ersättning de har rätt till, säger Hans Andersson, ombudsman vid Elektrikerförbundet. 

Jämfört med året innan har utbetalningarna minskat med över fyra miljoner kronor.

– Om skillnaden mellan 2018 och 2019 beror på att vi har blivit sämre på att förmedla information är svårt att säga. Då bör man nog även studera siffror från LO:s informationsverksamhet och de redovisade samtal som LO tar in från försäkringsinformatörerna, kommenterar Hans Andersson.

Hans Andersson, ombudsman vid Elektrikerförbundet.

För den som blivit sjuk kan ersättningen från AFA Försäkring innebära ett välbehövligt tillskott i en annars ansträngd ekonomi.

Den som har sjukpenning från Försäkringskassan har även rätt till dagsersättning från AGS-försäkringen. Den uppgår till drygt tolv procent av den utbetalda sjukpenningen, eller lite enklare uttryckt: cirka tio procent av lönen.

Det finns en misstanke om att det kan finnas ett stort mörkertal, då det handlar om sjuka personer. Personer som i många fall missar att ansöka om pengarna, eftersom de inte vet om att de har rätt till den extra ersättningen.

Många missar att få den ersättning de har rätt till.

Hans Andersson, ombudsman Elektrikerförbundet

Det bör även poängteras att det inte finns någon automatik i ersättningarna från AFA, utan den enskilde måste själv ansöka om ersättning.

Villkoren för försäkringarna går att ta del utav på AFA Försäkrings hemsida www.afaforsakring.se

Vid eventuella problem uppmanas medlemmar kontakta lokal försäkringsinformatör eller ombudsman.