Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Grupper i Fastighets hårdast drabbade efter arbets­olyckor

Städare och fönsterputsare har nu flest sjukdagar till följd av allvarliga arbetsolyckor efter en ökning från året innan, visar statistik från AFA Försäkringar. Vanligaste orsaken till de allvarliga olyckorna är fallolyckor.

Medelvärdet för sjukfrånvaro efter allvarliga arbetsolycksfall som inträffade under år 2018 är 54 dagars sjukfrånvaro.

För städare och fönsterputsare tar det mycket längre tid att komma tillbaka till jobbet, de har i snitt 70 dagars sjukskrivning.

Det visar AFA Försäkrings rapport Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro – 2020.

Bara tågvärdar har fler dagar men det är en mycket liten grupp i statistiken jämfört med städare och fönsterputsare.

Stor ökning i antal dagar

Rapporten visar 2018 års siffror eftersom det är en eftersläpning i anmälningarna av försäkringsärenden.

År 2017 hade städare och fönsterputsare en median på 58 sjukdagar efter allvarlig arbetsolycksfall. Medelvärdet har alltså ökat stort.

Vanligaste olyckstypen för yrkesgrupperna är fallolyckor, vilket inkluderar både fall från en höjd men också från samma nivå, att man snubblar eller halkar.

Stress orsakar många olyckor

Jessika Bäckman, regionalt skyddsombud i region Nord, säger att många fallolyckor beror på tidspress och att personalen inte fått tillräckliga instruktioner om hur man ska göra, som att man inte ska ta stora kliv nedåt och rakt bakåt när man städar trappor.

– Jag vet till och med folk som använder vanlig mopp med en vattenhink där man vrider ur moppen. Ska man springa med hinken och släpa den upp och ned och så är det stressigt – då finns risk att falla, säger hon.

Jessika Bäckman, Fastighets.

Något som skulle minska risken för att falla vore om alla fick ordentliga arbetsskor med halkskydd av arbetsgivaren, menar RSO:t. Men så är det inte i städbranschen.

Även för fönsterputsare är tidspress en stor riskfaktor.

– Många skador handlar om att man har för lite tid, säger Jessika Bäckman.