Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

När smittan fick spridning i USA införde Amazon ett risktillägg på två dollar i timmen – motsvarande knappt 20 kronor – för sina runt 250 000 lagerarbetare. 

Syftet var att garantera tillgången på arbetskraft när näthandeln exploderade i anslutning till att karantänsåtgärder infördes runt om i landet.

Sedan dess har omkring 800 miljoner dollar betalats ut i coronabonus. Men nu slopas lönepåslaget, trots att virusutbrottet är långt ifrån över. 

Flera av lagerarbetarna som hållit hjulen snurrade uttrycker stor besvikelse. 

– Det knäcker mig att företaget inte bryr sig det minsta om vad en lönesänkning kommer att göra med moralen, säger en anonym Amazonanställd i delstaten South Carolina till Business Insider

– De två dollarna i timmen gör ingen större skillnad för min ekonomi, jag tycker mest att det är skrattretande. Men det finns andra som verkligen behöver det och under de rådande omständigheterna borde de höja det i stället för att ta bort det, säger en anställd från New Jersey.

I en kommentar säger en talesperson för Amazon att risktillägget var en temporär åtgärd samt att företagets grundlön för lageranställda ligger över vad konkurrenterna erbjuder. 

– När efterfrågan nu har stabiliserats har vi återgått till vår branschledande startlön på 15 dollar i timmen, säger hen till Business Insider.

Amazon

• Grundades 1994 och är i dag världens största nätbaserade detaljhandelsföretag.

• Omsatte i fjol omkring 280 miljarder dollar och gjorde en vinst på drygt 11,5 miljarder dollar.

• Har i dag totalt 840 000 anställda världen över.

• Grundaren och störste ägaren Jeff Bezos är världens rikaste person. Sedan januari har hans förmögenhet vuxit med 32 miljarder dollar till 149 miljarder dollar, motsvarande 13 800 000 000 000, eller omkring en tredjedel av Sveriges bruttonationalprodukt. 

Källor: Forbes, IMF, Bloombergs Billionaires Index