Mordet inför rullande kamera på afroamerikanen George Floyd har riktat världens blickar mot den djupa rasism som fortfarande finns inom delar av den amerikanska poliskåren.

En rad av kyrkans representanter och nationella politiker manar nu till lugn och enighet.

Men inte landets president Donald Trump. Efter grova angrepp mot de protesterande invånarna lovar han i stället att sätta in militär mot demonstranterna.

För Trump handlar det inte om att ena det amerikanska folket. För Trump handlar allt om att bli omvald. Därför använder han polisens mord på Georg Floyd eller snarare reaktionerna på detta mord till att piska upp en ”vi mot dom”-stämning.

Den sanne amerikanen mot hotet på våra gator.

Inför presidentvalet 2016 valde Trump samma hattaktik och den är gemensam för alla typer av högerradikal extremism. En grupp beläggs med skuld och utpekas som den grupp som nationen måste hata och renas från.

Polisens övervåld och de tillfällen där demonstrationer attackerat polisen passar utmärkt i denna mall.

För Trump är målet att nu, liksom 2016, framstå som den kandidat som det riktiga USA måste ställa sig bakom för att slå tillbaka hotet mot nationen.

Inför valet 2016 har det senare avslöjats att trollarméer skickade ut fejkade kallelser till demonstrationer på samma plats för såväl althögern som vänsterorganisationer i förhoppningen att skapa tumult och sammandrabbningar.

Kulmen på Trumps söndringstaktik kom när han inför valet 2016 öppet hånade det amerikanska föräldrapar vars son, kapten i den amerikanska armén, hade stupat i Irak. Familjen var ju muslimer, motståndare, de som skulle skuldbeläggas och som landet skulle renas från.

Och samma taktik hittar vi i Ungern som givit judar i allmänhet och den amerikanske finansmannen George Soros i synnerhet de skyldigas roll, de som måste angripas.

Och samma taktik använder Sverigedemokraterna när de påstår sig vilja ena ursvenskarna mot olika grupper som kan kläs i skuldens skepnad, invandrare, fackföreningar, Socialdemokrater, Miljöpartister.

”Vi behöver en president som kan ena och hela. Han har gjort motsatsen”, sa Washingtons biskop Mariann Edgar Budde efter att Trump beordrat en attack med tårgas mot en fredlig demonstration.

Något annat var heller aldrig meningen.

Och ingenting kommer heller att hända med den rasism som fortfarande lever kvar i delar av den amerikanska poliskåren så länger Trump sitter vid makten.