Nijat Rizvan, 59, har arbetat som processoperatör på Akzo Nobel Industrial Coating i Malmö i 35 år, men nu kan det vara slut. I slutet av februari sades han upp efter att arbetsgivaren ansåg att han suttit i pausrummet för länge. 

– Det är för jävligt. De pauser vi har tagit har varit de samma i 35 år. Nu ger de sig plötsligt på mig, säger han.

Han tillägger att de anställda alltid haft frihet att ta paus när det har passat, och han nekar till att pausen den aktuella dagen var särskilt lång. 

I förhandlingarna uppgav företaget att han setts i fikarummet vid tre klockslag inom 40 minuter. Nijat Rizvan själv säger att han varit ute i produktionen och jobbat emellan, men återvänt till fikarummet för att ta en frukt när chefen såg honom. 

Att det gått till så, anser även facket. Men egentligen spelar det ingen roll, enligt Philip Maughan klubbordförande för IF Metall på Akzo Nobel i Malmö. 

– Även om det skulle vara som arbetsgivaren säger är det ett alldeles för hårt straff. Det är inget man sägas upp för, säger han.  

Nijat Rizvan hade fått två varningar av företaget tidigare. Den första var också för att han tagit för lång paus, medan den andra gällde att han kört truck utan säkerhetsbälte. 

– Det handlade om en sträcka på mindre än en halvmeter där det nästan inte går att få på bältet innan det måste av igen, säger han.

Efter varningen har han dock alltid satt på sig bältet, oavsett körsträcka. 

Att alla ska använda bälte vid truckkörning, anser även facket, men Philip Maughan tycker att företaget har varit väldigt nitiskt när det delade ut varningen. Flera andra personer har också varnats för samma sak utan att det lett till uppsägning. 

Facket har ogiltigförklarat uppsägningen och efter att de centrala förhandlingarna slutat i oenighet blir det nu Arbetsdomstolen som får avgöra fallet.

– Det är ofattbart att företaget gör så här. Nu har det blivit prestige för dem. Jag hoppas att jag får tillbaka jobbet. Jag är inte ute efter något annat än det, och rättvisa, säger Nijat Rizvan.

I väntan på domstolens avgörande jobbar han vidare under uppsägningstiden.  

– Det känns jobbigt. Som att jag måste ha ögon i nacken för att jag är rädd att de ska vara efter mig och se om jag gör något fel, säger han. 

Akzo Nobel har tagit emot stämningsansökan, men avböjer att kommentera det inträffade, meddelar företagets kommunikationschef Linda von Platen.