Fler unga kvinnor behöver stöd under coronakrisen berättar Josephine Kollén.

”Det är över 30 procent fler än förra året som har hört av sig när coronaviruset började spridas och vi har utökat öppettiderna.

De som chattar med oss är oftast mellan 14 och 16 år, eller unga kvinnor. Ämnena har förändrats under den här perioden. Betydligt fler samtal rör relationer i familjen. Det kan man ju sätta i samband med att man måste spendera ganska mycket mer tid med familjen i och med Corona. Vi ser att konflikterna har ökat och att många vuxna som unga tjejer bor med uttrycker väldigt mycket oro runt Corona.

Det vanligaste brukar annars vara att prata om relationer, både kärleks- och kompisrelationer. Nu har det har gått upp en del hur många som tar upp ångest, panik, nedstämdhet och allmänna funderingar kring livet.

Det är klart att den här typen av händelser, som Coronapandemin, påverkar ungdomar. Deras sociala livlinor har begränsats. Träningar ställs in och man kan inte ses fysiskt på samma sätt. Men unga har fördelar i att de har stora delar av sina liv online redan.

Alla samtal med oss sker via chatt. Det är ett val vi har gjort, för det krävs ganska mycket mer för att ringa och använda sin röst.

Josephine Kollén på jobbet. Allra jobbigast är självmordsamtal.

Så fort coronaviruset kom till Sverige ökade behovet av stödsamtal.

Vår främsta uppgift i jouren är att stötta och stärka. Vi tror alltid på det tjejerna berättar och vi försöker lyfta bort skuld och skam som unga ofta bär på. Det är aldrig deras fel att någon utsätter dem för till exempel sexuella övergrepp.

Man imponeras av hur otroligt starka tjejerna som hör av sig är, att de orkar fortsätta i helvetiska situationer. De aktiva självmordssamtalen är jättesvåra. Men de blir också oftast väldigt, väldigt bra, vi har ju strategier för dem.

Alla i jouren är volontärer. Jag började som volontär, men jobbar nu heltid som kommunikationsansvarig med bland annat sociala medier.

Vi kan prata med tjejer som hör av sig om att det finns andra ställen att vända sig till om man vill ha ytterligare hjälp. Men det är jätteviktigt att de inte känner sig bortslussade, för det har de ofta varit med om förut.

Vi ska vara en trygg person som finns där och lyssnar. Det kommer man väldigt långt på, det är något de ofta saknar i vuxenvärlden. Det är jätteviktig nu att vuxna vågar fråga hur unga mår och vågar stannar för att höra svaret.”

Josephine Kollén

Ålder: 28 år
Bor: Göteborg
Jobbar som: Kommunikationsansvarig på Tjejjouren i Väst, genusvetare i botten.
Bäst med jobbet: Jag älskar ju mitt jobb! Det bästa är att få sprida kunskap både till målgruppen och till samhället i stort, kunskap om vad vi möter i chatten.
Sämsta med jobbet: Att vi går in i ett år där vi är väldigt begränsade ekonomiskt i och med sänkta anslag från Socialstyrelsen. Det är skrämmande, vi klarar oss knappt.

Tjejjouren Väst

Har vanligtvis chatt för alla som identifierar sig som tjejer tre kvällar i veckan. Under mars utökades tiderna till fler tillfällen per vecka.