LO har gått bakom vår rygg, hävdade Kommunal, Seko, Byggnads, Fastighets och Målarna när de klev av LO:s förhandlingar med Svenskt Näringsliv om anställningsskyddet i vintras.

Kritiken drabbade särskilt LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, som enligt de fem förbunden inte hade informerat om förhandlingarna och förankrat de förändringar som LO diskuterade med Svenskt Näringsliv.

Nu stöder ”avhopparna” valberedningens förslag till ny ledning för LO, där Torbjörn Johansson fortsätter som avtalssekreterare.

Kommunals ordförande Tobias Baudin understryker först sitt stöd för Susanna Gideonsson som ny LO-ordförande, och vilken betydelse det har att Kommunals förbundssekreterare Lisa Bengtsson föreslås bli andre vice ordförande i LO.

– Dels är Lisa en väldigt bra person, dels tror vi det är viktigt att offentlig sektor finns med i en framtida LO-ledning. LO har inte SKR (Sveriges kommuner och regioner) som motpart, det är bara vi som har det. Den kunskapen behöver man få in i LO:s ledning.

Ansvaret för att Kommunal i vintras tappade förtroende för LO i förhandlingsfrågor har ”vilat tungt på LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson”, fortsätter Tobias Baudin.

– Men för en avtalssekreterare är det väldigt viktigt vilken ordförande man har. Susanna Gideonsson vet vad det innebär när man står splittrade i frågor, man blir så otroligt mycket svagare i förhandlingsrummet. Så vi tror att Susanna och Torbjörn kan bli ett bra radarpar i förhandlingsfrågorna.

Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.

Kommunal har också ”haft ett antal bra samtal med Torbjörn Johansson”, säger Tobias Baudin.

– Vi har talat om vad som inte fungerat bra, men framför allt fokuserat på framtiden. Det handlar om stärkt koppling och nära dialog mellan LO och Kommunal. Viljan finns på bägge sidor, jag tror att LO får den nystart vi har efterlyst.

Sekos ordförande Valle Karlsson konstaterar att det finns en majoritet för Torbjörn Johansson som avtalssekreterare. Samtidigt fick Seko bifall för sin motion till LO-kongressen om en omstart i las-förhandlingarna.

– Kombinationen av att det finns en majoritet för Torbjörn och bifallet för motionen gör ändå att vi kan ställa oss bakom den nya ledningen som en helhet. Vi tror det kommer bli ett annat arbetssätt med Susanna Gideonsson i ledningen, och vi tror också att Torbjörn i det här nya gänget kommer kunna leverera på ett sätt som är okej för oss.

Också Byggnads ställer sig bakom valberedningens förslag. Förbundets ordförande Johan Lindholm, som varit den andra öppna kandidaten till ordförandeposten i LO, har dragit tillbaka sin kandidatur.

Transport hade beslutat sig för att stödja Johan Lindholms kandidatur, men när han inte längre är en kandidat sluter förbundet upp bakom valberedningens förslag.

– Det blir säkert bra med Susanna Gideonsson, men vi hade hellre sett Johan Lindholm. Jag tror att han hade kunnat driva förändringar och ta fajter lite hårdare, säger Tommy Wreeth, ordförande för Transport.

Transport hade redan tidigare beslutat att ge Torbjörn Johansson fortsatt stöd.

– Men det blir ingen lätt uppgift för honom att fortsätta efter splittringen i lasfrågan, säger Tommy Wreeth, som anser att Torbjörn Johansson till viss del fått oförtjänt kritik.