På LO-kongressen 15 juni avgår Berit Müllerström som andre vice ordförande för att gå i pension. Jämställdhetsfrågorna har inte bara legat på hennes bord, utan också varit en av hennes hjärtefrågor. 

– LO-kvinnorna är de som har det tuffast i alla bemärkelser både när det gäller lön, arbetsvillkor, pension och annat. Därför är det så angeläget att vi ständigt lyfter dessa frågor, säger hon.

Ett sätt att göra det är i en ny antologi som LO och ABF ger ut idag, med skribenter som tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) och facktoppar som LO:s förste vice ordförande, Therese Guovelin och Byggnads ordförande Johan Lindholm.

– Det behövs någonting för att få igång samtalet, ge ny näring och lägga in en ny växel. Det är jätteviktigt för det har liksom inte hänt någonting på jämställdhetsområdet på ett tag nu, säger Berit Müllerström. 

Hon konstaterar att jämställdhetsfrågan fick en rejäl skjuts framåt, även inom fackföreningsrörelsen, under metoo-rörelsen för snart tre år sedan. 

Bland annat gick hela LO-styrelsen, där alla LO-förbundsordföranden sitter, en hbtq-utbildning för att lära sig mer om frågor och rättigheter för homo- och bisexuella samt trans- och queerpersoner.

Sedan stannade det av.

– Jag trodde att det skulle lyfta mer med jämställdhetsarbetet och kvinnors situation efter metoo, men det kom och sedan dalade det lite. Det visar att man aldrig kan slappna av och släppa fokus, för det är så lätt att man återgår till gamla mönster. 

När Berit Müllerström valdes in i LO-ledningen 2016 sa hon i sitt tacktal till kongressen att hon varit arg på ojämställda löner sedan hon började som vårdbiträde 1977. 

Även om löneskillnaderna minskat något de senaste åren är det fortfarande långt tills de är utplånade. Det blir också svårt för LO att nå sitt mål om att halvera löneskillnaderna mellan könen fram till 2028.

– Vi har tagit några kliv och är på väg att ta något till i och med att satsa på de lågavlönade och hitta former för det, men jag tycker fortfarande att det går för långsamt. Det går alldeles för långsamt. 

– Det ser inte ut som om vi når målet, för nu är det bara åtta år kvar, och då måste vi öka takten rejält.

Även arbetsvillkoren måste förbättras för kvinnor, betonar Berit Müllerström. Heltid måste bli norm även i kvinnodominerade branscher och arbetsmiljön förbättras så att fler orkar jobba heltid. Dessutom måste de otrygga anställningarna, som allmän visstid, bort.  

Där måste facket jobba mer för att påverka politikerna. Samma sak gäller i frågan om föräldraförsäkringen, säger Berit Müllerström.

– Jag personligen är väldigt övertygad om att vi behöver ha en individualiserad föräldraförsäkring för att nå jämställdhet.

Det är också LO:s linje sedan förra kongressen.

– Det visas tydligt när vi tittar på löneutveckling. I början har kvinnor och män samma löneutveckling men sedan händer det någonting när man uppnår åldern där man börjar få barn. Då halkar kvinnorna efter.