Coronakrisen är en historiskt svår situation och det kommer att bli värre innan det blir bättre. Men vi kommer att ta oss ur detta.

Frågan är bara vilket samhälle vi kommer att ha där på andra sidan.  

Det är för tidigt för ett facit, men en del slutsatser vill jag redan dra. Här är 13 lärdomar av Coronakrisen: 

1.Vi har bara varandra. Solidaritet är det enda som kan rädda oss ur den här krisen. Att hjälpa äldre att handla, att organisera sig fackligt eller att stödja lokala företag. Men också att betala skatt så att välfärden är stark när vi verkligen behöver den.  

2.Den svenska modellen fungerar. Inte perfekt men bättre än någon annanstans i världen. I USA finns ingen trygghet för arbetare, ingen förskola, ingen a-kassa eller allmän sjukvård. Land efter land tvingas kalla in militär och poliser för att få folk att lyssna på myndigheterna. I Sverige får vi samma effekt utan att stänga ner landet och ekonomin. 

3.Ett starkt samhälle behövs. Vi måste bygga välfärden stark. Ha beredskap för kriser i såväl vården som livsmedelsförsörjningen och vi behöver lager av material. Det är inte många som ropar efter valfrihet, sänkta skatter, mer privatiseringar och avregleringar nu.  

4.De som håller uppe vårt land. Det är inte börsmäklare, pr-konsulter och slipsnissar. Det är butikspersonal, lagerarbetare och de som kör varor. Det är undersköterskor i hemtjänsten, läkare på sjukhusen, vaktmästarna och städpersonalen. Förskollärarna och sopåkarna, bussförarna och alla de hundratusentals kuggarna i välfärden, handeln och logistiken. Det är ni som får det här landet att fungera. Era villkor måste vara schyssta.  

5.Facklig organisering. Att vara med i facket och A-kassan är viktigt! Arbetsmiljöarbete handlar om liv och död.  

6. Det är bra med stram ekonomisk politik. Att spara i ladorna och betala av på statsskulden gör att vi nu har stora resurser när det verkligen behövs i kristider. 

7.De som ropat att domedagen kommer har inget att komma med när krisen faktiskt är här. Stoppa asylsökande, sluta ge bistånd, stäng alla skolor för och lägg orimliga resurser på att masstesta hela folket. Det är sådant vilt svingande som populisterna ägnar sig åt.  

8.Stefan Löfven är som bäst när det krisar. Vi har en stabil, empatisk och klok statsminister. Regeringen gör allt den kan för att rädda liv och minska smittspridningen och samtidigt rädda jobb och ekonomin. Det satsas både på företag men också på att vanligt folk ska klara sin försörjning. Slopad karensdag, stärkt a-kassa och permitteringslöner är några exempel. 

9.Far och morföräldrar är oumbärliga för oss med småbarn. Uppskatta dem och ta inte deras hjälp för given. 

10.När politiken slutar tjafsa når vi längre. När vi fokuserar på vad som är viktigt för Sverige, då går det att komma överens och göra stora saker snabbt. Förtroendet ökar för politiken och vi sätter landet först. Gaphalsarna som försöker sätta grupper mot varandra blir helt oviktiga. 

11.Sverige är ett land där vi har stor tillit till varandra. Där vi räknar med att alla tar sitt ansvar, och de allra flesta gör det. Vi litar på myndigheterna och vi litar på varandra. Det är det som gör att vi kommer klara den här krisen.  

12.Internationellt samarbete är viktigt. Under kristider behövs mer samarbete, inte mindre. För att allt från kunskapsutbyte till produktion samt leveranser ska fungera måste det internationella samarbetet vara starkt. 

13.Främlingsfientligheten är oväsentlig. Vi behöver alla varandra. Coronaviruset bryr sig inte om etnicitet. Alla människor är lika värda samtidigt som vi är lika sårbara.

Vi kan bara lösa den här krisen och alla andra kriser på ett sätt – tillsammans.