Kan du börja ett nytt jobb nästa vecka? Sedan i början av april har Arbetsförmedlingen försökt få jobbsökande och arbetsgivare att använda hashtaggen #jobbjustnu.

– Dessa tjänster har kortare ledtider, ingen lång anställningsprocess och inte heller en lång introduktion, förklarar Charlotte Lindman, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen. 

En titt på Arbetsförmedlingens platsbank visar att det finns drygt 2 500 annonser ute i #jobbjustnu i vilka arbetsgivare alltså behöver arbetskraft omgående.

Bland annonserna hittas hundratals jobb inom vården, men också inom försäljning, inköp och marknadsföring. 

– Vården har alltid haft ett behov av folk, men vi hade aldrig kunnat förutse att näthandeln, liksom bud- och leveranser behövde rekrytera så mycket som nu. 

Charlotte Lindman, Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert, säger att den nya tjänsten är bra för alla som kan ta ett jobb på en gång.

Många tjänster hittas i storstadsregionerna men Charlotte Lindman är noga med att påpeka att det inte behöver överanalyseras eftersom det också handlar om hur hashtaggen har nått ut och till vilka. 

Det är inte bara jobb som kan tillträdas omgående som ligger ute. 104 962 tjänster annonseras just nu på platsbanken. Det är dock 43 249 färre tjänster färre än i fjol vid samma tid. 

Men ett positivt inslag bland de dystra rapporterna är att fler jobb förmedlades under vecka 17 i år jämfört med samma vecka i fjol. Totalt fick 6 940 personer jobb förra veckan, vilket var drygt 300 fler än under motsvarande vecka 2019.

Kock var innan coronapandemin ett av Sveriges största bristyrken. Arbetsmarknadens spelplan har förändrats på en månad och restaurangbranschen har drabbats hårt. 

– Många jobb som tillsätts nu handlar mer om personlig erfarenhet än om utbildning. Så kommer man från servicebranschen vet arbetsgivaren att man är en fena på service, trevlig och framåt och det ger goda kvalifikationer för andra typer av tjänster, säger Charlotte Lindman.