Den elfte maj planerar Foodora, som levererar onlinebeställd restaurangmat, att stänga ner sin kanadensiska verksamhet. I ett pressmeddelande uppger företaget att konkurrensen är hård och att man inte har nått en vinstnivå som är hållbar nog.

Men från fackligt håll hävdas ett samband med att buden organiserat sig. För två månader sedan, i februari, vann de en rättslig process som gav laglig rätt till facklig anslutning.

– Den här segern tillhör inte bara oss, utan många gigarbetare som har farliga och osäkra villkor, sa cykelbudet Ivan Ostos då.

Men nu mister alltså han och kollegorna jobbet.

Igår, onsdag, anmälde det kanadensiska facket CUPW, som stöttat budens fackliga arbete, företaget till samma domstol på nytt – för antifackligt agerande. 

Man hävdar att Foodora bryter mot arbetsrättsliga lagar, att man stänger ner verksamheten för att stoppa organiseringsvågen.

Företaget har motarbetat det fackliga initiativet tidigare, bland annat genom att försöka påverka bud att rösta emot det förra året.

Foodora är en del av den tyska koncernen Delivery Hero, där svensken Niklas Östberg är vd. Arbetet granskade i februari deras verksamhet runt om i världen. Vi kunde bland annat berätta om hur företaget lämnat den australiensiska marknaden under en rättsprocess som ledde till krav på större arbetsgivaransvar för buden.

– Företaget tog ett beslut om att lämna landet i stället för att försöka omforma verksamheten, sa Michael Kaine, ledare för det australiensiska transportfacket TWU till Arbetet.

Företaget motiverade beslutet med att man inte var marknadsledande. 

I Kanada väntar nu överläggningar om budens rättigheter i detta läge.

– Buden förtjänar inte att överges i osäkerheten i en pandemi. De har rättigheter och vi kommer att stå upp för dem, säger CUPW-ledaren Jan Simpson i ett uttalande.

I Foodoras pressmeddelande tackar David Albert, chef för den kanadensiska verksamheten, buden samt företagets anställda och anslutna restauranger.

– Att stötta dem genom den här övergången är vår främsta prioritet, säger han.

I Norge tecknade Foodora i höstas ett kollektivavtal efter att buden gått ut i strejk. 

I Sverige pågår förhandlingar om avtal. Transport och företaget ska ses igen i maj.