En 39-årig sjuksköterska som arbetade med coronasmittade patienter avled i förra veckan.

Skyddsombud på Karolinska universitetssjukhuset inkom därefter med en polisanmälan om att tillräcklig skyddsutrustning saknades när sjuksköterskan jobbade.

Det uppger åklagare Jennie Nordin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål inom åklagarmyndigheten.

Brottsrubriceringen är arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Jennie Nordin har nu gett polisen i uppgift att samla in mer dokumentation och hålla förhör. Ingen person är misstänkt.

Hur kan man fastställa att brott har begåtts med tanke på att det är omöjligt att veta exakt var och när kvinnan blev smittad?
– Vi får försöka ta in den information som finns för att fastställa just det.

Vad krävs i bevisväg?
– Det måste finnas ett orsakssamband mellan att hon har blivit smittad och sjuk på arbetet, annars är det inget arbetsmiljöbrott.

Har ni fler coronarelaterade fall just nu?
– Jag har bara det här. Och det är så över hela vår specialenhet vet jag.

Det har varit tidigare dödsfall bland sjukvårdspersonal. Vem är det som avgör om det ska utredas som arbetsmiljöbrott?
– De anmälningar som kommer in till oss hanterar vi sedvanligt och ser om det finns anledning och möjlighet att gå vidare. Det beror på vad som har hänt i ett specifikt fall och vilka specifika omständigheter det är.

Vid andra arbetsplatsolyckor, till exempel fallolyckor, är polisen på plats direkt efteråt. Det var man inte i detta fall. Har det någon betydelse?
– I det här läget tror jag inte att det har så stor betydelse eftersom det är en person som blivit sjuk. Det är skillnad om en person till exempel ramlat från en byggnadsställning, då är det viktigt att polisen är där och kan dokumentera.

Kan du säga något om tidsförloppet i detta fall?
– Nej, det är svårt att säga, men jag gissar att det kommer att ta lite tid.