På måndagen var produktionen igång på drygt 1 400 av Bangladesh omkring 7 600 exportorienterade textilfabriker, rapporterar lokaltidningen The Daily Star

Fabrikerna stängde i slutet av mars. Dels för att minska smittspridningen, dels för att orderingången störtdök i coronapandemins spår. Men textilindustrin, som sysselsätter över fyra miljoner arbetstagare, är Bangladesh ekonomiska livsnerv och står för 80 procent av landets export. 

– Vi måste acceptera att coronaviruset är en del av livet. Om vi inte öppnar fabrikerna så väntar ekonomisk kris, säger Mohammad Hatem, vice ordförande för den mäktiga branschorganisationen BKMEA, till nyhetsbyrån AFP.

Enligt Hatem riskerar sektorn att tappa dussintals miljarder kronor i intäkter om beställarna i stället vänder sig till konkurrerande producentländer.

– Bangladesh arbetare är de som skulle drabbas hårdast om utländska köpare rör sig mot Kina, Vietnam och Kambodja där fabrikerna fortfarande är öppna, för att vi inte kan leverera i tid, säger han till den lokala nyhetsbyrån UNB.

Bangladesh har stängt ned större delen av landet till den 5 maj, men textilindustrin har beviljats ett undantag. 

Samtidigt har fabriksstängningarna i sig lett till brott mot karantänsreglerna.

Under de senaste veckorna har tusentals textilarbetare demonstrerat med krav på uteblivna löner eller i protest mot avskedanden. 

– Vi har inte fått lön på två månader. Vi har ingen mat, inga pengar. Snart kommer vi svälta, sade textilarbetaren Mohammad Ujjal till nyhetsbyrån Reuters i anslutning till att han under helgen protesterade i huvudstaden Dhaka.

Bangladesh hade på måndagen närmare 5 500 bekräftade fall av coronasmitta, inklusive runt 150 dödsfall, och befinner sig enligt FN i det tidiga stadiet av samhällsspridning. 

Branschorganisationen BKMEA menar att arbetarna ska skyddas genom åtgärder som obligatorisk handtvätt, ansiktsmasker och social distansering. 

Textilarbetaren Mofazzal Hossain är inte övertygad, men säger till AFP att han likväl kommer gå tillbaka till fabriken när den nu öppnar igen.

– Rädslan för coronaviruset finns där. Men jag är mer rädd för att förlora mitt jobb och min lön. 

Fakta: Bangladeshs textilindustri

Bangladesh textilsektor sysselsätter drygt fyra miljoner arbetare – varav 80 procent är kvinnor – och står för 12 procent av bruttonationalprodukten samt 80 procent av landets export.

Landet är världens största klädproducent efter Kina. Den stora konkurrensfördelen är det låga kostnadsläget. Minimilönen höjdes 2018 till 8 000 taka per månad, omkring 950 kronor. Fackliga organisationer hade krävt det dubbla. 

Fallande orderingång under coronakrisen kommer enligt branschorganisationer att kosta Bangladesh motsvarande 60 miljarder kronor i förlorade exportintäkter. 

Källor: Clean Clothes Campaign, Reuters