Arbetet har tidigare rapporterat om att S-MP-regeringen vill låta regionala skyddsombud få komma in på arbetsplatser med kollektivavtal – trots att facket inte har medlemmar där.

Men förslaget stötte på patrull hos samarbetspartierna C och L som i februari sa till Arbetet att man avsåg att rösta nej till propositionen från arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Det skulle betyda en majoritet i riksdagen eftersom M och SD också var emot förslaget. KD hade i februari inte bestämt sig, men deras röster var inte avgörande i en votering.

I dag bekräftades det att förslaget om regionala skyddsombud saknar stöd när riksdagens arbetsmarknadsutskott sammanträde, vilket Aftonbladet rapporterat om.

– Jag tycker att det är ganska chockerande. Att man inte kan få igenom en så liten men viktig sak som skulle förbättra arbetstagarnas ställning, trots att man gjort så många andra stora eftergifter i januariavtalet, säger Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till Arbetet.

Han pekar även på den speciella situationen med coronakrisen, och menar att det blir extra tydligt att skyddsombuden även behövs på arbetsplatser där facket inte har några egna medlemmar.

– Att i det här läget fälla ett sådant förslag är mycket anmärkningsvärt.