En riskbedömning på varje arbetsplats gjord av arbetsgivaren tillsammans med skyddsombud eller det regionala skyddsombudet.

Det kräver Byggnads att alla byggarbetsplatser nu ska göra på grund av coronasmittan.

– Byggarbetare har ingen möjlighet att arbeta hemifrån. Därför är det så viktigt att företagen följer de föreskrifter och rekommendationer som finns och gör sitt yttersta för att motverka smittspridning, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, i ett pressmeddelande.

Byggnads har även tagit fram riktlinjer som ska hindra smittspridning på arbetsplatser.

Bland annat tycker fackförbundet att alla ska kunna äta och byta om med det avstånd som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vilket kan ske genom att möblera om eller att personal får äta och byta om i skift.

Man pekar även på att möten ska hållas utomhus, att det ska finnas tydliga rutiner för vad som gäller om anställda är sjuka och att det bör finnas utökade städrutiner på arbetsplatsen.