Systemet med korttidspermitteringar förstärks. Det meddelade regeringen på en presskonferens under tisdagen.

Enligt de tidigare nivåerna kunde arbetstiden minskas med 20, 40 eller 60 procent. Lönen för den enskilde minskade då med 4, 6 respektive 7,5 procent. 

Nu byggs systemet ut med ytterligare en nivå så att arbetstiden kan sänkas med hela 80 procent. I det fallet tappar man 12 procent av sin lön.

Samtidigt kommer signaler om fuskande företag, något som bland annat SVT tidigare rapporterat om. Bilden bekräftas av Handels som har fått in flera samtal från medlemmar som vittnar om att de förväntas jobba 100 procent, trots att de är permitterade.

Enligt Handels pressekreterare Jens Lundberg rör det sig både om företag med och utan kollektivavtal.

– Vi för ingen statistik. Men det rör sig om mer än en handfull medlemmar, säger Jens Lundberg till Handelsnytt.

Exakt vilka företag det rör sig om vill förbundet inte gå ut med i dagsläget. Men informationen förmedlas vidare till en ombudsman på den berörda avdelningen för uppföljning.

– Det har ju varit ganska mycket med permitteringarna generellt. Vi kommer säkert se mer sånt här när vi får mer tid att kontrollera att företagen följer det vi kommit överens om, säger Jens Lundberg och fortsätter:

– Permitteringarna ska ju förhandlas med facket, så det kan även röra sig om avtalsbrott mot oss.

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) meddelade därför under tisdagen att kontrollen av permitteringssystemet nu ökar. Bland annat ska 130 handläggare på Skatteverket kontrollera företag som fått stöd.

– Stödet ska gå till krisande företag, och inte till bedragare som försöker fiffla till sig skattebetalarna pengar, sa Per Bolund under presskonferensen.

Artikeln är tidigare publicerad i Handelsnytt som tillsammans med Arbetet och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.