Coronakrisen pågår för fullt. Än vet vi inte om vi kommit till pandemins topp, eller om det är som många experter säger: vi ser bara isberget av smittspridningen.

I dessa tider ser många anställda efterverkningar på sina arbetsplatser. Hotellkedjan Scandic har varslat 2 000 arbetare om uppsägning.

Norska Nordic Choice har varslat 7 500 arbetare om uppsägning, varav 4 500 personer i Sverige. 

Hotell- och restaurangbranschen är bland de som drabbas hårdast. Den fackliga organisationen i branschen, Hotell- och restaurangfacket, tar ett enormt ansvar och har nyligen gått ut med att de kommer hjälpa alla medlemmar med sina förhandlingar omgående när de går med. 

Tidigare har det varit en karens på tre månader innan man kan få hjälp av facket. 

Vi som besöker restaurangnäringen vanligtvis har svarat med att vara mer restriktiva. Folk går inte på restaurang under krisen i rädsla för att bli smittade. 

Effekten blir tyvärr stora varsel när inkomsterna uteblir när restauranggästerna väljer att stanna hemma. 

Ett sätt att bryta restaurangernas isolering är att beställa mat från dem med hjälp av hemleverans. 

Men när ni vägrar teckna kollektivavtal för era arbetare är det svårt för oss att göra det. Ta ert ansvar, sluta skylla på dialoger med berörda fackförbund

SSU Stockholm och LO:s regionala ungdomskommitté

Problemet är bara att de som levererar nu måste arbeta ännu hårdare än tidigare för att hinna med beställningar samtidigt som deras arbetsköpare vägrar att ge dem drägliga villkor att arbeta under.

Kollektivavtalen lyser i den här branschen med sin frånvaro, trots att den nu kan ses som en etablerad del av vår arbetsmarknad. 

Det som tyvärr är signifikant för branscher med dåliga villkor är att de som arbetar i den ofta är invandrade eller fattiga studenter – ofta både och. Förtjänar de inte högre pension, en bra avtalsenlig lön som varje år ökar, försäkring på arbetsplatsen eller kanske en bra ersättning vid föräldraledighet?

Allt detta garanterar ett kollektivavtal.

Företag som Foodora och Uber Eats, det är dags att ni förklarar er. Vi vill kunna använda era tjänster med gott samvete. 

Men när ni vägrar teckna kollektivavtal för era arbetare är det svårt för oss att göra det. Ta ert ansvar, sluta skylla på dialoger med berörda fackförbund. 

Om ni vill ha ett avtal kan ni få till ett idag. Det har era kollegor i Norge visat där de anställda på Foodora fått kollektivavtal. 

Vad är skillnaden med era svenska arbetare? Varför förhandlar ni inte fram ett avtal nu?