Nästan över en natt har de många tillfälligt anställda i butiker, restauranger och kaféer förlorat sin försörjning.

När de inte får några nya arbetspass har de ingen anställning som de kan permitteras från, till skillnad från de anställda i industrin.

De senaste dagarna har därför LO, TCO och Saco varit i kontakt med arbetsmarknadsdepartementet om förändrade villkor i arbetslöshetsförsäkringen.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vill inte kommentera ”förrän arbetet är klart och det finns konkret politik att kommunicera”.

Men enligt en väl insatt facklig källa kommer ett paket från regeringen där a-kassan finns med ”under veckan”.

För att hjälpa de många tillfälligt anställda som inte är medlemmar i en a-kassa (eller som nyss har gått med) har bland andra Handels krävt att grundersättningen från a-kassan höjs.

Den är högst 8 000 kronor i månaden före skatt, och förutsätter att den arbetslösa har arbetat minst halvtid sex av de senaste tolv månaderna.

– Men vi vill helst att de arbetslösa går med i en a-kassa och kvalificerar sig för så kallad inkomstrelaterad ersättning, som är högre, säger Mats Essemyr, utredare och expert på arbetslöshetsförsäkringen vid TCO.

I en promemoria som lämnades till regeringskansliet i förra veckan föreslår TCO därför att nya medlemmar i a-kassorna ska få räkna varje månads medlemskap dubbelt, så att de kvalificerar sig för inkomstrelaterad ersättning på sex månader i stället för normala tolv.

– De som valt att så utanför a-kassan fram till coronakrisen skulle på så sätt  få rätt till ersättning snabbare och till lägre kostnad än de som betalat medlemsavgift hela tiden. Det är inte rättvist. Men i det här läget måste en rad principer åsidosättas, säger Mats Essemyr, som påminner om att motsvarande regel infördes i samband med finanskrisen 2008 – 2009.

– Många visstidsanställda har valt att inte gå med i a-kassan helt enkelt därför att de ändå inte får någonting om de blir arbetslösa. De har knapp ekonomi och sparar in avgiften till a-kassan, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson.