Efter statsminister Stefan Löfvens besked om att gymnasium, universitet, högskolor och vuxenutbildning från och med i morgon onsdag bör bedriva distansundervisning pågår febril aktivitet hos flera av Stockholms gymnasieskolor för att bestämma hur kommande veckor ska se ut.

När Arbetet besöker tre gymnasieskolor sitter skolledningarna i slutna möten. Ingen vill offentligt kommentera läget.

– På vår skola kommer eleverna att klara av distansutbildning, det är värre på skolor där barnen inte har social trygghet, säger en lärare.

– Ja, tyvärr kommer det att bli så att duktiga elever håller sig hemma och gör sina uppgifter medan andra driver runt på stan, eller behöver sitta hemma i trånga lägenheter med arbetslösa föräldrar, säger en annan.

”Jag tror att folk kommer ta det seriöst om skolan stängs”, säger Zelma Fariss.

Lappar om handtvätt sitter uppe överallt på de tre gymnasieskolor som Arbetet besöker.

På Enskede gårds gymnasium ekar lokalerna redan tomma.

Enligt en lärare har hälften av alla elever redan valt att hålla sig hemma av rädsla för smitta.

– Distansutbildning tar bort det roliga för oss. Det är så synd för vi missar vår sista tid i skolan, säger Zelma Fariss, 19.

Hon och kompisen Vera Ranch Lundin, 18, går på Värmdö gymnasium och tar studenten senare i vår. Redan nu är alla studentfester inställda.

– Men jag tror att folk kommer ta det seriöst om skolan stängs. Vi får säkert massa inlämningsuppgifter och för oss är det sista chansen till betyg så vi måste göra vårt bästa, säger Zelma Fariss.