Eva Klang Vänerklint var socialchef i Hörby kommun sedan 2016. I december 2018 nominerades hon som Årets offentliga chef och hyllades på Hörby kommuns hemsida.

Nu är det andra tongångar. Eva Klang Vänerklint har sagt upp sig efter drygt ett år med Sverigedemokraterna vid makten.

– Jag vill inte vara med längre. Jag ser hur en hel kommun håller på att monteras ner, förklarade Eva Klang Vänerklint sitt avhopp i SVT Nyheter Skåne.

Hon är långtifrån ensam. Sedan maktskiftet har 25 chefer slutat eller köpts ut av den nya kommunledningen. Hela ledningsgruppen med sex chefer har bytts ut.

De som slutat talar om att politikerna inte har någon tillit till chefernas kompetens och ledarskap.

Medarbetare vittnar om mobbning, trakasserier, utfrysning och hård arbetsbelastning. SD vill etablera en tystnadskultur. När facken slog larm om den katastrofala arbetsmiljön i en gemensam skrivelse fick de ett undermåligt svar. 

Det blev en anmälan till Arbetsmiljöverket och nu har domen kommit.

”Vi bedömer att det finns brister i erarbetsmiljö, som kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig.” skriver Arbetsmiljöverket och hotar kommunen med ett vite på 75 000 kronor om de inte gör om och gör rätt. Det är en seger för facken.

Någon respekt för fackligt arbete har kommunledningen inte visat. Sex fackförbund gick samman och protesterade mot en budgetnedskärning på 25 miljoner kronor.

Svaret blev att facken är politiserade och inte ska tala om för invånarna hur nedskärningarna påverkar verksamheten.

– Det har varit en oklarhet i om de har varit fackliga representanter när de har uttalat sig eller om de har gjort det som medborgare, säger Cecilia Bladh in Zito, kommunstyrelsens ordförande (SD).

Det är en självklarhet att facken ska upplysa såväl medlemmar som invånare hur kraftiga nedskärningar inom skola och socialtjänst slår. Om de grundläggande och lagstadgade arbetsuppgifterna inom välfärden hotas är det fackens skyldighet att slå larm.

Sverigedemokraterna kan inte dra skiljelinjen mellan politiker och tjänstemän.

De förstår inte fackens uppgift. De vill vara inne och peta lite hur och var som helst. Allt som inte passar ska bort. 

De litar inte på experter. Jimmie Åkessons färska uttalande om att ”En regering som bara förlitar sig på expertkunskap inger inget förtroende” är avslöjande. Han låter och agerar som en svensk version av Donald Trump.

I Sölvesborg tvingade de bort en kulturchef som ville driva en verksamhet som inkluderar alla. I Hörby gör de att kommunens medarbetare blir sjuka.

De har dålig respekt för grundläggande demokratiska rättigheter. Aftonbladets krönikör Peter Kadhammar granskade Hörby kommun och ville utnyttja den grundlagsskyddade rätten att ta del av offentliga handlingar.

Det fick han, men övervakades mot alla regler under den begränsade tiden av två kommuntjänstemän.

Sölvesborg och Hörby är Sverigedemokraternas nyss öppnade skyltfönster, som de gärna visar upp. Det är så de vill styra om de får makten i hela kungariket. 

Exemplen borde avskräcka från att ge SD mer inflytande. Partiet vill urholka demokratin. Det är ett auktoritärt skräckvälde som hotar.