Det var i torsdags kväll som två maskerade män tog sig in på ungdomsgården Träffpunkten i Stockholmsstadsdelen Rinkeby, en verksamhet för ungdomar mellan 16 och 19 år.

Männen bar på en väska och vägrade att svara på tilltal. Enligt personalen såg det ut som om att de letade efter någon. Efter ett par minuter lämnade de lokalen.

– Personalen och ungdomarna var väldigt skärrade eftersom de misstänkte att det var något i väskan. När männen gått låste personalen och tillkallade polis. En polisanmälan gjordes på plats, säger verksamhetschefen Stefan Lindström.

Huvudskyddsombudet från Kommunal, Riitta Eddib, fattade omedelbart beslut om skyddsstopp, och i måndags beslutade stadsdelsförvaltningen att hålla verksamheten stängd tills vidare.

– Det fanns inget att diskutera. Om maskerade män kommer in med vad vissa uppfattar som pistolliknande föremål så stänger vi. Personalen gjorde det bästa de kunde göra i situationen, säger Riitta Eddib.

En liknande händelse skedde för ett år sedan, då flera åtgärder genomfördes innan verksamheten öppnades igen.

– De installerade ett nytt larmsystem och delade upp byggnaden med olika separata ingångar. Men ändå verkar det som att om obehöriga vill komma in så kommer de in. Detta får aldrig normaliseras, säger hon.

Vad händer nu?
– Vi måste gå varsamt fram, prata om detta och göra en kartläggning av situationen. Det arbetet pågår just nu. Alla reagerar olika, men vissa är i chocktillstånd. Jag har inga andra svar i dag, säger Riitta Eddib.

Enligt verksamhetschefen Stefan Lindström kommer Ungdomens hus antagligen att hålla stängt en längre period.

Enligt honom är det i nuläget osäkert om det går att ha en öppen verksamhet som är trygg för personal och ungdomar. Bakgrunden är de gängkonflikter och det dödliga våld som förekommit i området.

– Det här är verkligen olyckligt. Vi har haft en väl fungerande verksamhet, säger han.