Den före detta industriarbetaren jobbade i flera år med tunga lyft där han samtidigt vred på kroppen. Vid 28 års ålder drabbades han av diskbråck. Arbetsskada hävdade han, men Försäkringskassan höll inte med.

När mannen överklagade till förvaltningsrätten gick den på försäkringskassans linje. Men nu har alltså kammarrätten givit mannen rätt. Diskbråcket orsakades av mannens arbete och han har därmed rätt till livränta, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Domen är unik, då diskbråck tidigare inte klassats som arbetsskada, om det inte berott på en direkt olycka. Detta trots att det finns forskning som visar att tunga arbetsmoment kan orsaka ryggbesvär, rapporterar DN.

– Diskbråck har varit död som arbetsskada, Försäkringskassans rådgivande läkare har konsekvent drivit linjen att diskbråck är en sjukdom som inte kan uppkomma av arbetet, säger Tom Aspengren, jurist på LO-TCO rättsskydd, till DN.

Nu hoppas han att det ska bli lättare att driva liknande fall i framtiden.

– Domen är inte prejudicerande, men jag hoppas att den blir vägledande ändå, vi kommer att använda den så mycket vi kan. Men frågan är hur väl den sjunker in hos Försäkringskassan, säger Tom Aspengren till DN.