Varken platschefen eller huvudskyddsombudet har tidigare upplevt en gasläcka i motsvarande omfattning.

De anställda hade inlett underhållsarbete på anläggningen på söndagen.

Då uppstod läckan av den giftiga svavelväten på massabruket Aspa bruk, söder om Askersund.

Platschefen Michael Berggren säger att polisen ska göra sin tekniska undersökning under måndagseftermiddagen. Från företagets sida räknar man med att komma in på anläggningen efter detta, för att börja utreda för egen del vad som skett.

Fyra personer fördes till sjukhus efter läckaget, varav en med allvarliga skador.

– Det är väl inte på toppen, det kan man inte påstå, säger huvudskyddsombudet Sonny Johansson om stämningen på bruket under måndagen.

Han har jobbat där i nitton år och varit huvudskyddsombud i fem år, men aldrig varit med om läckage i denna omfattning.

Han konstaterar att det finns larm som slås på om gas finns i luften. Enligt Michael Berggrens uppgifter har det systemet fungerat också vid söndagens händelse.

– Vi vet egentligen inte vad som orsakat olyckan, det kan vara flera faktorer, säger Sonny Johansson på måndagsförmiddagen.

Han betonar att man nu måste få tid att utreda det inträffade tillsammans med företaget, ett samarbete han beskriver som välfungerande. 

– Det är väldigt fokus på säkerhet och hälsa.

Anställda samlas under måndagen.

– Vi ska ge information och krisstöd, säger Michael Berggren och konstaterar att tankarna finns hos den person som fick allvarliga skador.

Boende i området uppmanades att stanna inne samt stänga fönster och ventilation under söndagen.

– Svavelväte är för oss ett ganska besvärligt ämne. Det är giftigt att inandas, men också brandfarligt. Vilket innebär att vi måste fokusera på att ingen får i sig det men också att det inte börjar brinna, sa Ulf Smedberg, räddningschef på Nerikes brandkår, under söndagen till SVT.