De nya siffrorna som Arbetets ledarsida har tagit fram visar att de senaste årens tilltagande skillnader i rutbidrag nådde nya dimensioner under 2019.

I tabellen här nedanför kan du se vad invånarna i din kommun i snitt har kunnat plocka ut i rutbidrag. Och skillnaden mellan rika och fattiga kommuner är snudd på gigantisk.

Slutsumman för de boende i Danderyd blev 2 720 kronor per person. I Dorotea  blev summan endast 49 kronor per person.

De boende i Dorotea och de övriga kommunerna har dock till stor del betalat de 2 720 kronorna som Danderydsborna har plockat ut.

Därmed fungerar rutbidragen som ett omvänt stöd mot vad vi är vana vid. När det gäller rut är det de lågavlönade som pungslås.

Varje lågavlönad måste ge av sina skattepengar så att de högavlönade kan plocka ut höga rutbidrag för att få sina barn passade, få städat i hemmet eller få sina pooler rengjorda.

Summan som staten betalar ut i rutbidrag under 2019 är nära sex miljarder kronor.

Det är mer än vad kommunerna fick som extra bidrag i höstens budget. Kommunerna fick nöja sig med fem miljarder i extra satsning.

Och det är naturligtvis inte rimligt att vi genom våra skatter gynnar de högavlönade med gigantiska bidrag medan kommunerna har svårt att klara sina åtaganden i vården.

Visst får vem som helst köpa städhjälp om de vill. Men varför ska andra människor behöva betala för denna städning genom sina skatter?

Och hur kan politikerna tro att detta är något som väljarna vill betala till när vård, skola och omsorg skriker efter resurser och fler anställda.

Lomhördheten mot väljaren har sitt epicentum inom Centerpartiet.

I januariavtalet drev Centern igenom en fördubbling av den högsta summa som man kan få ut i rutbidrag. Det var en reform som uteslutande riktade sig till de högst avlönade.

Visst skapar rutbidragen fler arbetstillfällen inom städbranschen.

Men alla sektorer får fler anställa om de får mer pengar. Så vad vi ska satsa på är helt och hållet ett politiskt val.

Vi kan ge pengarna till kommunerna så fler kan anställas inom vård, skola och omsorg.

Vi kan satsa pengar på glesbygdsstöd för att värna hela Sveriges fortlevnad. Men januaripartierna satsar i stället på att pumpa in skattepengar till städning i de rikas hem.

Det är ett medvetet politiskt val, som omgående borde omprövas.

Lista: Rut-bidrag per invånare

Sök på din kommun i sökfältet, eller sortera kommunerna i bokstavsordning genom att klicka på ”Kommun” i den röda spalten.

För att se det här innehållet måste du godkänna cookies från våra tjänsteleverantörer.