LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ställer inte upp till omval på kongressen 2020.

Men ”the show must go on” och arbetet med att göra livet drägligt för dem som av både fri och ofri vilja hamnat i låglönesektorer behöver stå högt på agendan. 

Enligt LO:s egen jämställdhetsrapport 2019 tjänar arbetarkvinnor i snitt 20 960 kronor före skatt. Kvinnor har sämre arbetsvillkor och står för en betydligt större andel av föräldraledighet och vab-dagar.

Att så många som 50 procent av arbetarkvinnorna arbetar deltid kan inte förklaras med tramsargument om att vi hellre ägnar oss åt hem och familj, det beror på att vi inte tillåts jobba mer.

Eller helt enkelt inte orkar mer.  

Jag hoppas detta gör dig arg, framtida LO-bas. Så där riktigt rosenrasande att du väser svordomar och sliter ditt hår. Inte för att kokettera eller för att det är klädsamt, utan för att du faktiskt känner så. 

Jag hoppas att du synliggör de kvinnor som inte jobbar i offentlig sektor.

Bli aldrig för fin för matlåda och andra klass. Det är svårt nog för våra förtroendevalda att organisera och ofta är avgiften ett hinder. Var ödmjuk inför det

Karina Cubilla

De som inte blir slagträn i politiska diskussioner och inte ingår i kalkylen när ”offentlig sektor” blir modeord.

De som arbetar i butik, i serveringar, inom lokalvård. Dem som ingen ser.

Jag hoppas att du tvingar de yrkesgrupper som har bäst villkor och tjänar mest att fundera på vad solidaritet betyder i praktiken. Att du får dem att stå tillbaka.

Märke hit och märke dit. Låt oss förhandla om och fördela den gemensamma LO-potten i stället. Och nej, att lämna förhandlingsbordet är inte handlingskraftigt.

Det är dumdristigt. Gör det till en huvuduppgift att hålla ihop samordningen. 

Jag hoppas du är tålig. Det kommer vara jobbigt och du kommer att behöva göra upp med rädsla för både identitetspolitik och migration. Du kommer att stöta på patrull i partitoppen.

Vi kommer att organisera rasister, män som hatar kvinnor, de som tror att fackföreningar är en tjänst eller ett försäkringsbolag.

Vi kommer att få skit av människor som gynnas av rådande världsordning. Ändå är det vår förbannade plikt att arbeta vidare. 

Jag hoppas att du är kvinna. Inte för att jag tror att det nödvändigtvis innebär feministisk politik, utan för att det historiskt sett faktiskt inte funkat för män från industrin att driva facklig feminism framåt i den takt som krävs.

Jag hoppas att du aldrig slutar räkna om din lön, dina utgifter eller dina förmåner till antalet medlemsavgifter.

Vi kommer att organisera rasister, män som hatar kvinnor, de som tror att fackföreningar är en tjänst eller ett försäkringsbolag

Karina Cubilla

Bli aldrig för fin för matlåda och andra klass. Det är svårt nog för våra förtroendevalda att organisera och ofta är avgiften ett hinder. Var ödmjuk inför det. 

Till sist hoppas jag att du i alla lägen påminner Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti hur viktigt LO är i rörelsen.

LO är varken kassako eller alibi. SAP är ett verktyg för oss. Förbundens medlemmar bygger inte sin kamp på rörelse­nostalgi eller förhoppningar om tjänster i regeringskansliet.

Låt S veta att vi är lika kompetenta som stridbara.