Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

”Bland de värsta arbets­platser vi sett”

"Vi som fackförbund har genom facklig kamp i över 100 år sett till att vi fått bättre arbetsmiljö. Att det finns företag som tummar och drar ned på arbetsmiljön är helt oacceptabelt.

Tjänstemännen som satt en våning upp hade det betydligt bättre. Varför ska inte vi yrkesarbetare ha det lika bra?", skriver Claes Thim och David Wikström efter en skyddsrond som slutade med skyddsombudsstopp.

I måndags var vi, Claes Thim och David Wikström, ute på skyddsrond på en arbetsplats i Farsta. Elfirman som vi stötte på har vi haft problem med tidigare, så detta var en bra möjlighet för oss att följa upp om de bättrat sig.

Tyvärr fick svaret bli nej på den frågan.

Vi fick se enormt stora brister och flera brister som var en omedelbar fara för liv och hälsa. Vi blev tvungen att lägga en så kallad ”6.7”, skyddsombudsstopp, för tolv elektriker.

Tjänstemännen som satt en våning upp hade det betydligt bättre. Varför ska inte vi yrkesarbetare ha det lika bra?

Claes Thim och David Wikström

Vi som fackförbund har genom facklig kamp i över 100 år sett till att vi fått bättre arbetsmiljö. Att det finns företag som tummar och drar ned på arbetsmiljön är helt oacceptabelt.

Tjänstemännen som satt en våning upp hade det betydligt bättre. Varför ska inte vi yrkesarbetare ha det lika bra?

Detta var bland de värsta arbetsplatserna vi fått se på ett tag. Vad som var värst var likgiltigheten från Bas-U, alltså den personen som ansvarar för arbetsmiljön på arbetsplatsen.

Förhoppningsvis kan de lösa bristerna relativt snabbt. Att ha tolv elektriker som inte kan utföra någon produktion kostar pengar. 96 timmar om dagen i produktionstimmar försvinner.

Eftersom det var så stora brister i elanläggningen så valde vi att göra en anmälan om det till Elsäkerhetsverket.

Vi gjorde även en anmälan på Bas-U till Arbetsmiljöverket eftersom hen bevisligen inte besitter de kunskaper eller resurser som behövs för att styra upp arbetsmiljön på arbetsplatsen.

Vi hoppas att berörda myndigheter agerar i frågan. Tips till Målarna och Byggnads regionala skyddsombud gjordes det med. Detta eftersom vårt mandat att agera bara finns för elektriker.

Hade inte vi funnits så är risken väldigt stor att någon farit illa på arbetsplatsen och i värsta fall dött.​

Claes Thim och David Wikström

Så vad tycker du? Behöver arbetsmiljön mer eller mindre resurser? Vi är helt övertygade om det förstnämnda. Skrämmande då är att det finns de som vill skära ner och försämra.

Nu senast la Sverigedemokraterna fram ett förslag i riksdagen om att ta bort oss regionala skyddsombud. Hade inte vi funnits så är risken väldigt stor att någon farit illa på arbetsplatsen och i värsta fall dött.​

(Fler bilder från skyddsronden finns nedanför faktarutan)

Ett bygge med ett fordon framför

Betryggande skydd mot den trafikerade bilvägen saknas längs med hela arbetsplatsen utan finns endast på delar av arbetsplatsen.