Under torsdagen presenterades Maria Mindhammar i sin nya roll av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Hon ersätter då sin före detta chef Mikael Sjöberg, som generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

Förordnandet som gd gäller i sex år.

Mindhammar tillträdde som överdirektör i september 2017 efter att dåvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i maj samma år sjösatte flera åtgärder då hon inte var ”helt nöjd med resultaten” i myndigheten.

– Maria Mindhammar är rätt person att kliva in som ny generaldirektör och ge det tydliga ledarskap som myndigheten behöver för att ge rätt stöd till arbetssökande och arbetsgivare i hela landet, säger Eva Nordmark (S) i ett pressmeddelande.

– Att skapa arbetsro och en bra arbetsmiljö för de anställda blir viktigt för mig, säger Maria Mindhammar vid en presskonferens.

ST:s ordförande på Arbetsförmedlingen är nöjd med rekryteringen.

– Hon har som chef ett genuint intresse i både verksamheten och i personalen. Hon ser medarbetarna även om hon befinner sig på en hög chefsnivå, och det tror vi är en mycket viktig egenskap när man ska staka ut vägen framåt för myndigheten. Uppdraget kommer att bli tufft men vi tror att Maria Mindhammar kan hantera situationen, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

Även LO är nöjda över valet.

– Maria har visat prov på stort engagemang och gott ledarskap, inte minst i dialogerna i partsrådet, skriver Adnan Habibija, utredare inom arbetsmarknadspolitik på Twitter.

Maria Mindhammar är 56 år och utbildad jurist. Hon har jobbat som regionskattechef och skattedirektör på Skatteverket i Västra Götaland.

Hon har erfarenhet av arbete inom flera statliga myndigheter som Kronofogdemyndigheten och Skolverket.

Läs en intervju med Maria Mindhammar på arbetet.se senare i dag.