Efter en oändlig väntetid blev det till sist så att Aftonbladet tillsatte Åsa Linderborgs efterträdare.

Att det är tidningens tidigare politiska chefredaktör Karin Pettersson som gör det kom som något av en överraskning. Kanske främst för att jag strukit hennes namn i tron att hon vill göra något annat.

Men min första känsla när namnet dök upp var lättnad. Aftonbladet Kultur är ingen enkel sak att ta över, den bär ett arv och en tradition som både måste upprätthållas och brytas med.

Min gissning är att ganska stora förändringar kommer ske under våren 2020 och en digital föryngringsprocess inledas. Det kommer bli smärtsamt och kräva en kulturchef som orkar gå in med fast hand.

Det finns strider där som måste tas inte utifrån ett enkelt ideologiskt perspektiv utan utifrån mänsklig essens. I ett fält där hon är relativt oprövad. Där får tiden utvisa var det landar

Johannes Klenell om Karin Pettersson

Jag är övertygad om att Pettersson kommer vara den personen. Hon har under sin tid som chef för Aftonbladets ledarsida redan visat att hon är en skicklig publicist med ambitioner.

Under hennes ledarskap där var idén tydlig. En politisk sida i världsklass. Och jag anser att hon lyckades med det.

Ska jag vända något emot henne så är det att tidsandan då hon satt som politisk chefredaktör synkroniserade med hennes egen ideologiska position, som väl kan beskrivas som socialdemokratiskt Obama-pragmatisk. En sorts Aaron Sorkinsk Vita Huset-hållning till politiken som idag är rätt frånvarande.

Clinton snarare än Sanders. Politisk mitten, snarare än klassvänster.

Nu går hon in i ett nytt, mycket mer komplext, politiskt landskap. Och i en miljö som kräver både radikalitet och nyanser.

Det finns strider där som måste tas inte utifrån ett enkelt ideologiskt perspektiv utan utifrån mänsklig essens och en kulturradikal hållning.

I ett fält där hon är relativt oprövad. Där får tiden utvisa var det landar.

Ledarskapsmässigt kommer hon klara det utmärkt. Jag är glad över att Aftonbladet Kultur får in en skicklig kulturchef som kan skapa ordning och en framåtanda för kultursidan på landets största tidning.