Liberalerna sällar sig nu till Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, och vill att arbetskraftsinvandrare som vill ta sina anhöriga till Sverige måste kunna försörja dem.

– Det följer med stora kostnader om flera anhöriga också kommer till Sverige, och det viktiga är ju att vi har en situation där inte kostnaderna skenar i väg, säger Liberalernas migrationspolitiske talesperson Fredrik Malm till Sveriges Radio Ekot.

Det innebär att det nu finns majoritet i riksdagen för kravet.

Dagens krav på en månadslön på 13 000 kronor för en utomeuropeisk arbetskraftsinvandrare är inte nog, anser Hans Ekind, Kristdemokraternas migrationspolitiske talesperson.

– Det innebär då att en person kan deltidsarbeta på en pizzeria, tjäna 13 000 kronor i månaden, ta med sig sin hustru och sina tre barn, och det förstår var och en att det går inte ekonomiskt ihop, säger han till Ekot.