Leif ”Vad fan får jag för pengarna?” Östling har hamnat i blåsväder igen.

Han har fått lämna uppdraget som ordförande i Södertälje Science Park efter en intervju med Youtube-kanalen Swebbtv, som enligt organisationen Expo kan kopplas till vit makt-miljön.

Nu ångrar Östling att han ställde upp och erkänner att han gjorde dålig research innan han lät sig intervjuas.

I intervjun talade han om att ”Vi har tagit in alldeles för mycket folk utifrån” och varnade för inbördeskrig i de utsatta områdena. Östling ångrar inte det han sade, utan bara valet av kanal.

Intervjun har via Vladimir Putins propagandakanaler RT (tidigare Russia Today) och Sputnik fått internationell spridning i högerextrema kretsar.

En tidigare upphöjd svensk vd som varnar för invandrare är mumma för den som vill så split och orsaka splittring.

Men Östling har inte alltid haft den uppfattningen om människor från andra länder.

För 15 år sedan ville han ha fri invandring och skröt med att hans anställda i Scania kom från 60 nationer och att mer än varannan var född utomlands. 

Det ser likadant ut nu, vilket fick nuvarande vd:n Henrik Henriksson att säga att han inte kände igen sig i Östlings uttalanden.

IF Metalls klubbordförande Michael Lyngsie förstår inte vad som har hänt med Östling och varför han säger de här sakerna.

Nej, man kan undra, men det är inte första gången Östling är ute och far.

Som när han i P1 Morgon i samband med sina memoarer i höstas hävdade att den offentliga sektorn hade en rationaliseringsmöjlighet på minst 50 procent. 

Nu är det inte samma sak att skruva ihop en lastbil som att ta hand om barn och äldre. ”Effektiviseringar” i omsorgen betyder, trots planer på robotar, nedskärningar och färre händer när det i själva verket behövs fler.

Hemtjänstpersonalen är till exempel redan för hårt belastad med sina minutscheman och delade turer.

Eller som hans famösa uttalande ”Vad fan får jag för pengarna?” när SVT konfronterade honom hösten 2017 efter Paradisläckan när det avslöjades att han placerat miljoner på Malta för att undvika att skatta för dem i Sverige.

Efter den intervjun fick han lämna uppdraget som ordförande i Svenskt Näringsliv.

Det var ju bara att påminna Östling om hans kostnadsfria utbildning, från grundskolan till dubbla examen på Chalmers och Handelshögskolan.

Eller att han och hans närmaste har rätt till sjukvård i världsklass till låga avgifter om de har oturen att bli sjuka eller skadade. 

Vad vore Scania utan välutbildad arbetskraft, som dessutom har tillgång till bra barnomsorg till rimliga avgifter?

Och vad skulle Scanias lastbilar köra på om inte staten såg till att vägarna höll en bra standard?

De rika ägnar mycket möda åt att lista ut hur de ska undvika att betala skatt. Men det ger lägre skatteintäkter och sämre välfärd.

Det är lika självklart som att det behövs framgångsrika företag för att i grunden finansiera välfärden.

Leif Östling verkar ha dålig kontakt med marken och verkligheten. Avståndet mellan hög och låg är för stort.

Så kan det gå när direktörerna tjänar 59 gånger mer än en industriarbetare.