De tjänar miljoner och lever flott på skattepengar samtidigt som de tar beslut över huvudet på vanligt folk utan någon koll på verkligheten.

Vilka jag talar om? Politikerna såklart. 

Känner du igen beskrivningen? Den är inte min. Istället är det ett försök att sammanfatta de tongångar som ibland möter mig i sociala medier.

Oftast är det riktade mot de hårt arbetande kommunal- och regionråden, men ibland också mig som fritidspolitiker. 

Jag skulle hävda att det inte bara är en överdrift utan en rent av felaktig uppfattning. De allra flesta förtroendevalda i vårt land är det på sin fritid vid sidan av jobb, studier och familj.

Ett fåtal arbetar med politik på heltid och då har de en lön som ligger på runt hälften av vad en högre kommunal tjänsteman tjänar samtidigt som de bär det yttersta ansvaret och ständigt ska vara tillgänglig för media och medborgare.

Själv är jag ledamot både i kommunfullmäktige och i en socialnämnd i min hemkommun Örebro.

Det senare innebär att jag cirka 2-3 gånger i månaden är med och tar beslut om sådant som på ett individuellt plan berör människors liv.

För det utgår ett visst arvode för tiden vi är där men det är inga miljoner eller för den delen tusentals kronor. 

Jag arbetar deltid och studerar deltid samtidigt som jag pendlar till min livspartner som bor på annan ort.

Det vill jag givetvis kunna prioritera men när handlingarna om en ungdom som hamnat i kriminell miljö eller en vuxen som behöver vårdas för ett allvarligt missbruk landar i brevlådan måste de gå först.

Så jag vill uppmana alla att tänka efter nästa gång ni är på väg att säga något bitsk om ”de där politikerna” eller skriva ett argt inlägg. Ta i stället den där känslan av att något måste förändras och bidra till demokratin, vem vet kanske kan även du engagera dig på din fritid i valfritt parti?

Johan Gynnhammar

Då spelar det ingen roll att jag inte får betalt för att läsa dem, om jag kommer oförberedd är det människors liv som påverkas. Det är någons rättigheter som inte tillgodoses. 

Jag är säker på att samma engagemang driver människor som har andra förtroendeuppdrag också. Likaså de som har förmånen att på heltid få arbeta som kommunalråd med allt vad det innebär för sig själv och sin familj.

För så är det att alla inklusive de som sysslar med politik på heltid har en historia och ett liv. 

De har vuxit upp i samma områden som alla andra, gått i samma skola som alla andra och haft utmaningar som alla andra.

De har en familj och nära som arbetar inom alla möjliga verksamheter, som står i kö till vården eller som väntar på rätt stöd i skolan. De lever inte i en annan värld. 

Att vi har människor som vill, orkar och vågar ställa upp för att hålla demokratin levande är oerhört viktigt.

Om ingen gjorde det hur skulle samhället då styras? Hur skulle demokratin då fungera? 

Så jag vill uppmana alla att tänka efter nästa gång ni är på väg att säga något bitsk om ”de där politikerna” eller skriva ett argt inlägg.

Ta i stället den där känslan av att något måste förändras och bidra till demokratin, vem vet kanske kan även du engagera dig på din fritid i valfritt parti?