Det behövs åtminstone två nyval till LO:s ledning nästa sommar.

Tidigare i dag meddelade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att han efter åtta år lämnar sitt uppdrag då LO håller kongress 12-15 juni i Stockholm nästa år.

Då tackar också Berit Müllerström för sig. Hon har tidigare arbetat som vårdbiträde och som enhetschef på Kommunal.

Vid Kommunals kongress 2016 var Berit Müllerström valberedningens förslag till ny förbundsordförande efter Annelie Nordström som avgick efter Kommunalskandalen.

Men kongressen valde i stället utmanaren Tobias Baudin.

Ett par veckor senare valdes hon till en av fyra personer i LO:s högsta ledning. Efter fyra år väljer hon att lämna den posten.

Berit Müllerström, som är född 1958, skriver i mejlet till Kommunalarbetaren att hon tänker gå i pension i samband med LO-kongressen.

Övriga två i LO-ledningen, förste vice ordförande Therese Guovelin och avtalssekreterare Torbjörn Johansson vill inte i dag svara på Kommunalarbetarens frågor om de ställer upp till omval eller kan tänka sig att kandidera som ny LO-ordförande om de får frågan.

Via LO:s presstjänst svarar de båda att detta är en process för LO:s valberedning och att ”den processen måste få ha sin gång.”

Artikeln är tidigare publicerad i Kommunalarbetaren som tillsammans med Arbetet och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.