På lördag skrivs politisk historia. För första gången någonsin håller en LO-ordförande tal på ett arrangemang av Vänsterpartiet, vilket Arbetet tidigare har rapporterat.

– Det är en historiskt ny händelse som Socialdemokraterna har all anledning att frukta, säger historikern Anders L Johansson.

Från 1945 fram till 1970-talet höll LO dåvarande SKP och sedermera VPK, som Vänsterpartiet då hette, på armlängds avstånd.

– Under 30 års tid var ju kommunisterna huvudmotståndare för våra fackliga företrädare ute på arbetsplatserna. Jag kom in i arbetslivet på 80-talet och då fanns fortfarande en väldigt aggressiv stämning från mitt fack mot kommunisterna, säger Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

Nu tackar han ja till att hålla tal inför 1 300 vänsterpartister på partiets Vänsterdagar i Göteborg.

Beslutet grundar sig i en diskussion i LO-styrelsen förra hösten om vad som skulle hända med opinionsbildningen i Sverige när och om S lyckades bilda en regering över blockgränsen.

– Vi pratade om faran med att all opinionsbildningen kommer att ske på mitten och höger ut med all kritik från partierna på den borgerliga kanten som inte ingår i överenskommelsen, säger han.

LO talar inför Vänsterpartiet: ”Inte okontroversiellt”

Politik

– Det är ett stort problem att så mycket av debatten i dag i Sverige sker runt problem som upplevs av medelklass och överklass. Se bara den här vansinniga sänkningen av värnskatten, argumenterar Thorwaldsson.

Anders L Johansson är adjungerad professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet och har både jobbat på och skrivit böcker om LO. Han är inte ett dugg förvånad över LO-ledarens drag.

– Det har länge funnits diskussioner inom LO-ledningen om huruvida man ska ha systematiska kontakter med Vänsterpartiet. Det har blossat upp när man tycker att Socialdemokraterna med mittenpartierna går för långt högerut. Och nu är vi där igen, fast mycket allvarligare, säger han till TT.

– Den stora paradoxen är att Löfvens förevändning för högerpolitiken är att hålla SD borta, men effekten blir den helt motsatta, SD växer sig allt starkare, och då hamnar LO-ledningen i en mycket besvärlig situation, säger Johansson.

Stödet för SD hos LO-medlemmarna ökar stadigt. I den senaste Sifo-mätningen är SD till och med något större än S. Den socialdemokratiske ledarskribenten Widar Andersson tycker att det snarare är SD-möten som LO-ordförande borde prata på.

– Då skulle det mullra och kanske vändas historiska blad, säger han.

Karl-Petter Thorwaldsson håller inte riktigt med.

– Det är kanske det jag försöker men går en liten omväg, säger han.

– Men det funkar inte riktigt så. Jag skulle inte vilja, och de skulle nog inte heller vilja, att jag pratar inför SD-folk. Det gör jag i min fackliga vardag ändå, jag är ute på arbetsplatserna och träffar många medlemmar som står och väger mellan S och SD, säger han.

Beslutet att möta den nya utvecklingen med att vända sig till Vänsterpartiet markerar en förändring som Socialdemokraterna har all anledning att frukta, anser Anders L Johansson.

– Utan tvekan. Det här är ett uttryck för att hela den politiska kartan håller på att ritas om. Ett mer organiserat samarbete med Vänsterpartiet är ett sätt att öka trycket på Socialdemokraterna, och då blir V en viktig bricka i det spelet, säger Johansson.

Även här gör Karl-Petter Thorwaldsson en annan bedömning.

– Vi har varit noga med att säga att detta inte är ett ifrågasättande av den samverkan vi har med Socialdemokraterna, utan det är ett försök till vidgning av opinionsdebatten till vänster om den nya regeringskonstellationen med C och L, säger han.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är nöjd.

– Ja, det ska bli väldigt kul. Det är lite historiskt att vi har en LO-ordförande på besök. Vi har setts oftare och oftare, LO och Vänsterpartiet, och det beror på att vi har mer gemensamt politiskt i det här läget, säger han.