Klockan 10 i förmiddags satte sig de 27 kvarstannande EU-ländernas ambassadörer i Bryssel för att spika sin tredje förlängning av brexitprocessen.

Och redan inom en kvart kom beskedet om att allt är klart.

”EU27 är överens om att acceptera Storbritanniens önskan om en brexitförlängning till den 31 januari 2020. Beslutet kommer formellt att tas via en skriftlig procedur”, skriver EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på Twitter.

Då hade franska diplomatkällor på förhand skvallrat om att enigheten i princip var klar.

EU-länderna har annars varit oroliga för att beslutet om en förlängning ska kunna användas av ena eller andra sidan i London som ett vapen i kampen om ett brittiskt nyval, och därmed blanda in EU i den politiska processen.

EU-oron har dock lugnats sedan både Liberaldemokraterna och Skotska nationalistpartiet uttalat sig mer positivt för ett nyval.

– Utsikterna för ett nyval har tydligt stärkts under helgen, förklarar en fransk diplomatkälla för nyhetsbyrån Reuters.

Storbritannien får därmed tid på sig till den 31 januari 2020 för att göra klart brexitprocessen.

Om man tidigare än så hinner godkänna det som krävs öppnas även för ett utträde redan den 30 november eller den 31 december.

Enligt de förslag till beslut som läckt ut på förhand betonas samtidigt att EU inte tänker göra några nya omförhandlingar av brexitavtalet.

Dessutom påminns Storbritannien om att så länge landet är kvar i EU så har man fullständiga rättigheter och skyldigheter — ”inklusive skyldigheten att föreslå en kandidat till EU-kommissionen”.

Premiärminister Boris Johnson har annars lovat att inte nominera någon till den tillträdande EU-kommissionen, i hopp om att britterna ska ha lämnat EU innan kommissionen tillträder.

Brexitbollen flyttas nu tillbaka till London där parlamentets underhus möts i eftermiddag för att rösta om ett nyval den 12 december, som premiärminister Boris Johnson vill ha.

Det är dock fortsatt osäkert och osannolikt att Johnson får med sig nödvändig två tredjedelars majoritet för att driva igenom sin plan.

I stället spekuleras i att regeringen i morgon kan ge sitt stöd till ett förslag från Liberaldemokraterna och SNP om ett nyval den 9 december.

Wiktor Nummelin/TT

Tredje förlängningen

Sedan Storbritannien sade ja till att lämna EU har utträdesdatumet skjutits upp tre gånger:

Den 29 mars 2019 skulle utträdet ursprungligen ha skett, men sedan det framförhandlade avtalet röstats ned två gånger i det brittiska underhuset tvingades London be om en förlängning.

Den 22 maj 2019 blev nästa datum som EU godkände, i hopp om att kunna undvika brittiskt deltagande i EU-valet den 23-26 maj. Ett tredje nej i underhuset redan i slutet av mars innebar dock att uppgörelsen föll, varpå ett extrainsatt EU-möte kallades in.

Den 31 oktober 2019 lanserades i stället, varpå ändringar i utträdesavtalet förhandlades fram. Underhuset har dock krävt en ny förlängning för att undvika ett avtalslöst utträde och sedan det ändrade avtalet inte hunnit behandlas färdigt krävs ytterligare en förlängning.

Den 31 januari 2020 är följande brexitdag — men kan flyttas fram till redan den 30 november eller den 31 december, om hela brexitavtalet dessförinnan godkänns.