Släpp honom omedelbart, lyder budet till Kina.

En dag före Tohtis 50-årsdag på fredagen kom beskedet från EU-parlamentets talman David Sassoli.

– Han har gjort mycket för att förbättra förståelsen mellan uiguruer och han-kineser och har satts i fängelse på livstid. EU-parlamentet ger sitt fulla stöd för hans arbete och önskar att kinesiska myndigheter släpper honom omedelbart, sade Sassoli inför parlamentsledamöterna i Strasbourg.

Ekonomen Tohti har länge kämpat för den uiguriska folkgruppens rättigheter i Kina, där han för fem år sedan dömdes till livstids fängelse för ”separatism”.

Folkgruppen är massivt övervakad i Kina och omkring en miljon människor, företrädesvis uigurer, uppskattas vara fängslade i den västliga Xinjiangprovinsen utan rättegångar.

Sacharov-priset har funnits sedan 1988 och är döpt efter den sovjetiske fysikern och människorättsaktivisten Andrej Sacharov, som fick Nobels fredspris 1975.

Tohti fick tidigare i höstas även Europarådets finaste människorättspris, Vaclav Havel-priset, och tillhörde också de mest omnämnda för Nobels fredspris i år.

Att Tohti prisas innebär att Sacharov-priset nu två år i rad gått till fängslade aktivister.

I fjol prisades ukrainske filmregissören Oleg Sentsov, som då avtjänade ett 20-årigt fängelsestraff i Ryssland, anklagad för att ha planerat terrorbrott.

Sentsov släpptes dock i september i samband med en fångutväxling och väntas till EU-parlamentet senare i höst för att ta emot fjolårets utmärkelse.

Prissumman är på drygt en halv miljon kronor, 50 000 euro, som traditionellt brukar doneras till någon form av välgörande ändamål.

Wiktor Nummelin/TT

Vinnare av Sacharov-priset

EU-parlamentets Sacharovpris för tankefrihet — döpt efter den sovjetiske fysikern och fredspristagaren Andrej Sacharov (1921-89) — har delats ut sedan 1988, då sydafrikanske antiapartheidkämpen och sedermera presidenten Nelson Mandela prisades. Många av vinnarna har senare tilldelats Nobels fredspris. Här är de tio senaste årens vinnare:

  • 2019: uiguriske ekonomen Ilham Tohti
  • 2018: ukrainske filmregissören Oleg Sentsov
  • 2017: den demokratiska oppositionen i Venezuela
  • 2016: irakiska yazidiskorna Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar
  • 2015: saudiske bloggaren Raif Badawi
  • 2014: läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa
  • 2013: utbildningsaktivisten Malala Yousafzai från Pakistan
  • 2012: människorättsadvokaten Nasrin Soutoudeh och regissören Jafar Panahi från Iran
  • 2011: människorättsaktivisterna Asmaa Mahfouz (Egypten) och Razan Zaitouneh (Syrien), libyske politikern Ahmed al-Senussi, syriske satirtecknaren Ali Farzat samt den framlidne tunisiske grönsaksförsäljaren Mohamed Bouazizi
  • 2010: kubanske dissidenten Guillermo Fariñas

Källa: EU-parlamentet