I år är det 27 år sedan FN:s generalförsamling skrev in i resolutionen 47/196 att 17 oktober årligen ska uppmärksammas som en internationell dag för att utplåna fattigdom.

Årets tema, enligt FN, är: ”Att agera tillsammans för att ge barn, deras familjer och samhällen möjlighet att lämna fattigdom”.

I FN:s 17 utvecklingsmål för år 2030 är utrotad fattigdom det första målet.

FN:s generalsekreterare António Guterres påpekade i ett uttalande att det ”nu är dags att återuppta kampen för att nå målet om utrotad fattigdom”.

Han lyfte samtidigt fram att det är extra viktigt att satsa på barn, särskilt flickor.

”För varje år som en flicka stannar kvar i skolan ökar hennes genomsnittsinkomst under en livstid, hennes chanser att gifta sig tidigt minskar och det finns tydliga hälso- och utbildningsfördelar, vilket gör det till en nyckelfaktor för att bryta fattigdomscykeln”.

Just nu räknas 592 miljoner människor som extremt fattiga, vilket är 8 procent av världens befolkning.

Som extrem fattigdom menas den andel av befolkningen som lever på mindre än 1,9 amerikanska dollar per dag, cirka 20 kronor.

Minst hundra miljoner människor beräknas ta sig ur extrem fattigdom till år 2030, men det går saktare än väntat visar siffror från World Data Lab som baseras på fakta från FN, Världsbanken och Internationella Valutafonden, IMF.