– Det var knökfullt på flygplatsen i Tokyo, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Just nu håller världsfacket Ituc sin regionala kongress i Tokyo där fackliga ledare från de flesta asiatiska länder finns representerade.

Karl-Petter Thorwaldsson var inbjuden för att hålla ett till i av dem eftersom han också är vice ordförande i världsfacket samt delta i möten med andra länders fackliga ledare.

– Men jag var tvungen att fly ett dygn tidigare än planerat, säger han till Arbetet Global.

Stormvarningen har inneburit att butiker, fabriker och tunnelbanesystem stäng i väntan på ovädret ska dra fram över Tokyo under lördagen.

Meteorologerna uppmanar människor att förbereda sig för rekordstora regnmängder, höga vågor och kraftiga vindar. Invånare uppmanas att skaffa mat och vatten för upp till tre dagar.

Stormen har inte bara påverkat de fackliga mötet utan även stört världscupen i rugby samt ett stort grand prix-lopp i formel ett.

Karl-Petter Thorwaldsson under sitt besök i Tokyo.

Karl-Petter Thorwaldsson berättar att han inte hade möjlighet att vänta ut stormen eftersom han i helgen ska träffa den vietnamesiska centralorganisationen VGLC.

– Det är en än så länge statskontrollerad fackförening som just nu håller på att ta steget att bli en demokratisk fackförening. Jag åker dit eftersom LO har fått frågan att assistera dem i denna övergång.

– De är tio miljoner medlemmar och det vore superkul om de kunde omvandlas till ett demokratiskt fack, säger Karl-Petter Thorwaldsson som just nu befinner sig i Hanoi.

De fackliga ledarna i VGLC har utsetts av det styrande kommunistpartiet och Vietnam är ett land där det sker allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter och vars pressfrihet är starkt begränsad.

En fråga är varför staten nu går med på att låta facket demokratiseras.

Karl-Petter Thorwaldsson tror att det beror på att allt fler utländska företag har etablerat sig i landet som också haft en kraftig ekonomisk tillväxt.

De senaste åren har dessutom antalet strejker ökat dramatiskt inom den privata sektorn och i synnerhet på utländska företag. Arbetarna är missnöjda med låga löner och för mycket övertid. De flesta som strejkar är fackligt oorganiserade och strejkerna är för det mesta olagliga, uppger Union to Union.