
En hjälm för byggsvängen med MIPS-teknik som skyddar hjärnan mot rotationsrörelser. – Bra med något mer genomtänkt än bara en plastbit på huvudet, menar mässbesökaren Marcus Wassholm. Nawar Toma på hjälmtillverkaren Guardio demonstrerar.
Världspremiär för ny bygghjälm
I sportens värld har den funnits ett tag, men nu tar ett svenskt patent steget in på byggarbetsplatsen. Världens första bygghjälm med MIPS-teknik för bättre skydd av hjärnan finns nu på marknaden.
– Med den här hjälmen höjer vi nivån på skydd, den kan göra skillnad, säger Nawar Toma, VD på svenska Guardio som utvecklat bygghjälmen tillsammans med MIPS.
MIPS Brain Protection System har tagits fram av svenska forskare vid Karolinska Institutet och KTH, Kungliga tekniska Högskolan och MIPS är också företaget som säljer tekniken i samarbete med olika hjälmtillverkare.
Tekniken har funnits ett tag och används redan i hjälmar för cykling, ridning, utförsåkning och klättring. Det handlar om ett extra skydd mot de farliga rotationsrörelser som hjärnan utsätts för vid islag.
Traditionellt sett har hjälmar skapats för att skydda skallen mot slag eller trillande föremål. Det viktigaste syftet är skydd mot skallfrakturer och test görs med slag mot hjälmen ovanifrån eller att släppa hjälmen rakt ned, så kallad linjär påverkan.
Men forskningen har visat att så fort ett islag mot huvudet sker från en annan vinkel än rakt uppifrån så uppstår en rotationsrörelse av hjärnan. Hjärnan hänger i vävnad inuti huvudet och ”skvalpar” alltså iväg en bit och tänjer/ töjer på vävnaden som med tiden blir sämre.

Nawar Toma är VD på Guardio som tillsammans med MIPS tagit fram den första hjälmen för bygg- och industri med den så kallade MIPS-tekniken. Hjälmen ger ett bättre skydd för hjärnan vid islag från alla vinklar.
Hjärnan består också av olika konsistenser ungefär som flera olika tjocklekar av gelatin, vilket gör att delarna i hjärnan rör sig olika och ”drar” åt olika håll vid ett islag.
Den här rotationsrörelsen kan tänja sönder förbindningarna mellan hjärncellerna, synapserna, och kan ge både allvarliga hjärnskador såväl som ”enklare” hjärnskakningar.
Lösningen, MIPS-tekniken, är ett extra lågfriktionsskikt mellan hjälm och huvud som rör sig fritt 10-15 mm. Ett islag bromsas då upp och förminskar den direkta rotationsrörelsen på hjärnan.
I princip efterliknar den kroppens naturliga skyddsstruktur genom att huvud och hjälm kan röra sig oberoende av varandra.
– Jag brukar göra jämförelsen med tennisslag där en smash och träff rakt på bollen ger otrolig energiutveckling medan en ”slice” inte ger samma kraft, säger Nawar Toma.
På en hantverksmässa i Mölndal nyligen visades den upp för allmänheten för första gången.
Marcus Wassholm är mässbesökare från Eslöv betonghåltagning och han tycker att det definitivt är ett steg i rätt riktning.
– Spontant så tycker jag det är en väldigt vettig produkt. Det för dags att det sätts en högre standard på skydd inom hela branschen. Här är ju något mer genomtänkt än bara en plastbit på huvudet, säger han.