David Gunn jobbar som bartender på Southside i Stockholm.

”Helt meningslöst. Det är det första jag tänker när jag hör Brexit. Jag förstår verkligen inte varför. Det är inte roligt att se sitt land falla sönder. Folk säger ”jamen ni har gått igenom två världskrig”, men det här är ju självförvållat.

Jag röstade inte. Då trodde jag inte man kunde rösta om man bodde utomlands. Jag skulle ha röstat ”stanna”. Här i Sverige är rätt få britter för Brexit. Vi är ju själva invandrare och ser snarare de positiva sidorna med invandring. 

Men jag är verkligen inte hundra procent säker på att vi lämnar. Det är för många tunga makthavare som inte vill att det ska hända. Jag tror inte ens Boris Johnson vill lämna. Han ville nog främst komma till makten. Jag tror det blir en ny folkomröstning. Då kommer jag garanterat rösta. 

Brexit fick britter i Sverige att söka medborgarskap

2016 skedde folkomröstningen om Brexit och siffrorna för 2019 gäller till augusti i år.

Jag har inte varit särskilt orolig. Jag har jobbat och betalat skatt här i 13 år, så jag tror inte jag blir utslängd. Men för den som varit här kortare än fem år är det kanske annorlunda.* Lämnar vi EU söker jag svenskt medborgarskap för att ha rörelsefrihet. 

Vi pratar om det varje dag på jobbet. Som bartender försöker man hålla sig borta från politik. Men folk tar upp det hela tiden. Jag går inte in i argumentation, men säger min åsikt. De flesta britter som kommer hit är besvikna på sitt land. Skottar än mer.

Min pappa röstade för att stanna kvar i Storbritannien vid valet om självständighet, en orsak var att det skulle bli svårt för Skottland att gå med i EU. Så han känner sig rätt lurad, frustrerad.

Svenskar vill mer veta vad man har för åsikt. Som att jag vet mer för att jag är brittisk. Jag vet inte bättre än dig. It’s an absolute mess!

– Jag hatar att det är så, men det fanns helt klart rasistiska strömningar, särskilt i södra England. Och stanna-kampanjen hade en osund arrogans, säger David Gunn.

– Vi pratar om det varje dag på jobbet. Som bartender försöker man hålla sig borta från politik. Men folk tar upp det hela tiden, säger David Gunn.

Men folk vill också förstå varför vi röstade som vi gjorde. Och den är svår. Det handlar om flera saker. Jag hatar att det är så, men det fanns helt klart rasistiska strömningar, särskilt i södra England. Och stanna-kampanjen hade en osund arrogans.

Och så har vi Cambridge Analytica och Facebook. Lögnerna som dök upp var skandalösa. Men folk föll för budskapet, och falska budskap delades gång på gång i sociala medier. Sedan har vi den där brittiska mentaliteten ”make Britain great again”. Nonsens från imperiets dagar. I dag måste man vara med ett av de största handelsblocken i världen. Rent ekonomiskt finns ingen mening alls att lämna.

Det var dumt att överhuvudtaget ha en folkomröstning. Jag minns att jag läste två Nobelprisade ekonomiprofessorer som argumenterade för och emot. Om inte de kunde avgöra om Brexit är bra eller dåligt för ekonomin, hur ska personen på gatan göra det?”

* Efter fem år utan avbrott i Sverige kan man söka medborgarskap.

David Gunn

Ålder: 39 år.

Bor: Johanneshov, Stockholm.

Född: Falkirk, Skottland.

Jobbar som: Biträdande bas i puben Southside, Stockholm.

Om jag blir kvar: Jobbar jag kvar här.

Om jag flyttar tillbaka: Det gör jag inte.