Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

För första gången sedan fredsavtalet med Farc-gerillan slöts 2016 går colombianerna till valurnorna i ett lokalval.

Bland annat ska ledamöter till regionala politiska styrelser utses liksom 1 100 borgmästare.

Bland de mördade finns kandidater både från vänster och höger, men också oberoende som är tänkta att styra i koalitioner, skriver Canal RCN.

Enligt colombianska valobservatörer har våldsdåden genomförts på orter och platser där beväpnade grupper försöker sprida skräck och ta makt.

I Colombia finns många gerillagrupper och paramilitärer som försöker kontrollera geografiska områden. ELN och Clan del Golfo är ett par av de större beväpnade grupperna.

I fjol hölls presidentval i landet och den nuvarande högerregeringen leds sedan dess av president Iván Duque som har lovat krafttag mot alla beväpnade grupper.

Många hoppades att våldet skulle minska efter fredsavtalet med Farc 2016, men så blev det inte. I stället har antalet mord på människorättsförsvarare ökat. 

Bland annat mördades 34 fackligt aktiva i Colombia under 2018.

Enligt en lag från 2011 ska minst 30 procent av alla kandidater för ett parti vara kvinnor men det har varit mycket svårt att få kvinnor att ställa upp i val.

Till exempel är endast 12 procent av landets alla borgmästare kvinnor. Den ojämna könsbalansen beror till stor del på att det dödliga våldet även inkluderat kvinnor, menar kvinnorättsorganisationer.

Släktingar till Karina García som mördades i Suarez 1 september.

Ett av de mest uppmärksammade politiska morden den senaste månaden är det på Karina García, 31. Hon var borgmästarkandidat i regionen Cauca i södra Colombia.

I flera veckor hade hon utsatts för hot och hon hade ansökt om statligt personskydd inför valet 27 oktober.

Den 1 september utsattes hon för en attack när hon färdades i sin bil tillsammans med fem andra, bland annat sin mamma och andra politiker, rapporterar BBC Mundo.

Bilen exploderade och besköts samtidigt av okända gärningsmän. Alla fem dog. Myndigheter skyller attacken på vänsterrebeller som verkar i området.