På fredagen avslutades Friday for futures vecka där de särskilt uppmärksammat klimatet apropå FN:s möte i New York.

Arbetet träffade några av demonstranterna på Medborgarplatsen i Stockholm och pratade om yrkeslivets betydelse för klimatfrågan.

Viktoria Söllvander 43, teknisk konsult
– Jag skulle ha varit på jobbet, men jag styr min egen tid. Jag är uppdragsledare på stora infrastrukturprojekt.

– Det finns massor att göra i branschen. Det kan handla om att tänka på vilka material man använder eller att återanvända gammalt material i stället för att köpa nytt. Delvis görs det redan. Men det är inte upp till oss konsulter, vi kan råda men inte besluta.
Rasmus Elfvén 21 år, studerande
– Jag skulle ha varit i skolan egentligen, men mer än hälften av oss är här. När det gäller vanliga yrken tror jag inte att de har så stort inflytande över klimatfrågan.

– Men större företag har ju ett ansvar. Jag skulle inte vilja jobba på ett företag som släpper ut massor av koldioxid, jag skulle ju inte söka jobb på en oljedrill. Det är tråkigt att facket inte anslutit sig, jag tycker att alla borde vara här.
Jennie Friberg 38 år, ordningsvakt och fritidsledare
– Jag jobbar sent i dag så det var inget problem att komma hit, men mina kollegor ska också hit. Det finns hur mycket som helst att göra på fritidsgården.

– Det är jättenoga på kontoret hur man sorterar sopor, men inte på samma sätt i verksamheten. Vi har börjat lyfta det. Att vi ska ha återvinning med tydliga skyltar så det är lätt att sortera skräp. Och vi kan ha skyltar med kort information om hur man kan agera för miljön.
Daniel Jallow 24, studerande
– Det är nu det gäller. Förra veckan var vi med skolan på museum och såg demonstrationen som var då gå förbi, nu är vi här och deltar. Vi läser samhällsvetenskap med global inriktning, vi har läst lite om miljö och kommer säkert göra det mer.

– Tidigare har jag jobbat som parkvärd. Facket kanske kunde ta lite tydligare ställning. Det handlar ju om att bevara världen, annars finns det inget fack i framtiden.
Svante Talltorp 66, diakon i Svenska Kyrkan
– Jag har ledigt i dag, men annars fick vi gärna gå hit, vår nya biskop ska hålla tal. I vårt jobb kan man verkligen uppmuntra i den här kampen tycker jag, uppmuntra den yngre generationen till att inte ge upp.

– Jag kan bidra till det genom alla möten jag har med människor. I kyrkan finns ett bra tänk om att man ska vara miljöcertifierad. Och att ungdomsgrupper som åker på resa börjat ta buss dit de tidigare flög.