Tisdagen 27 augusti meddelades att Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin avgår med omedelbar verkan.

Dagen efter publicerade Aftonbladet uppgifter om att det var efter deras frågor om bland annat en festnota som Wallin avgick. Kort därefter kommer ett uttalande på förbundets hemsida med anledning av Aftonbladets artikel.

Sedan dess har det varit tyst. Väldigt tyst. 

Tidningen Elektrikern försöker i en intervju med Jonas Wallin reda ut vad som hänt.

– Det har varit en ohållbar situation i förbundsledningen. Vi har väldigt olika uppfattningar om hur förbundet ska styras. Jag menar att vi bör ha en dialog med medlemmarna, direkt. Den andra sidan har valt att arbeta med sådant som opinionsundersökningar och fokusgrupper, där någon annan blir ägare av svaret: den som sätter ihop frågorna och sammanställer svaren. 

Waern: ”Vi har inget att dölja”

Nyheter

Hur länge har splittringen funnits?
– Den har varit i flera år. Men den har blivit tydligare under det senaste året. Man har splittrat förbundet mellan anställda och förtroendevalda. I dag finns det på många ställen inget samarbete. Och jag tror att vi måste samarbeta, hjälpas åt. Jag kan vara självkritisk och tänker att jag skulle ha prioriterat mer tid med förtroendevalda. 

– Jag hade gått och klurat ganska länge under sommaren att jag inte kommer att kunna stå för den inriktning förbundet har tagit. Det här att man inte litar på dem som träffar medlemmarna, utan att man mer arbetar mot spinndoktorer. 

Jonas Wallin avvisar att hans avgång skulle ha sin bakgrund i Aftonbladets artiklar. 

Så här kommenterar han Aftonbladets uppgifter: 

Förbundets lägenhet

– Det har funnits ett väldigt tydligt reglemente för hur det ska gå till. Ett reglemente jag har följt. Det gäller även förmånsbeskattningen. Det rör sig om mellan tre-fyra nätter i månaden som jag har utnyttjat lägenheten. Vi är många som har använt samma lägenhet. 

Resorna

– Det handlar om rena tjänsteresor, som är granskade sedan länge. Även där har jag följt alla reglementen.

50-årsfesten

– Det är klart man kan ha funderingar om att förbundet bjöd så många gäster, och att det även bjöds på alkohol, men det är absolut inget som varit unikt för mig. Vi har haft många 50-årsfiranden, både inom vårt förbund och på arbetsgivarsidan, inom politiken och inom arbetarrörelsen, det är kutym att man gör så. Inbjudna på det här firandet var representanter från arbetsgivarsidan och arbetarrörelsen. Men det var inte en enda kompis till mig. Min privata fest hade jag hemma, och den betalade jag själv. 

Jonas Wallin menar att han inte har ”brutit mot några stadgar eller regelverk”.

– Jag har gjort många fel. Jag gapar och skriker, jag är ingen lammunge. Jag agerar i affekt. Men jag följt alla förbundets reglementen och jag har inte gjort något av egen vinning. Jag har inte tjänat något på det här, utan tvärtom. 

Så vad händer nu?

– Jag är fortfarande anställd som ombudsman i Elektrikerförbundet, och jag har ingen fallskärm. Men det kommer att ta ett tag innan jag kan fatta några beslut om vart jag ska. 

Vad känner du om det som hänt i förbundet?

– Jag känner stor sorg. Jag har verkligen trott på vårt förbund. Jag har gjort precis allt jag kan för medlemmarna, men det har slitit på mig. Det var en maktstrid och jag förlorade, och då valde jag att gå. I stället för att sitta kvar och försöka leda något som jag inte tror på.

Artikeln är en kortad version av en artikel i Tidningen Elektrikern som liksom Arbetet ingår i LO Mediehus. Läs hela originaltexten här.